BiH
0

Otvoren novoopremljeni Operativni centar PU Mostar

Klix.ba
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
U prostorijama Policijske uprave (PU) Mostar danas je upriličeno otvaranje novoopremljenog Operativnog centra PU Mostar, te je u sklopu projekta postavljanja videonadzora u Mostaru u test fazu pušteno 10 kamera, od ukupno 76.

Ministar unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Slađan Bevanda kazao je kako je riječ o jednom od najmodernijih operativnih centara u regiji.

"Riječ je o sistemu videonadzora, koji je u određenim općinama HNK-a već u funkciji, kao npr. u Čapljini gdje se pokazao jako učinkovitim. Također, pored Operativnog centra tu je i prostorija iz koje će se moći upravljati u kriznim situacijama", kazao je Bevanda u izjavi za novinare.

Najavio je skoro uspostavljanje sistema videonadzora u sve općine HNK-a od Konjica do Neuma.

"Uskoro će ovaj Operativni centar biti nukleus centra 122 i sve službe kao što su Hitna služba, Vatrogasci, će biti uvezane u ovaj centar", istaknuo je ministar Bevanda.

Naveo je i to kako se prostorija Operativnog centra snima iznutra kako ne bi došlo do zloupotreba.

Načelnik PU Mostar Draženko Miletić kazao je kako su kamere postavljene na Tekiji, Španskom trgu, Šermovcu, M-17, Balinovac, a uz kamere postavljeni su i čitači registarskih oznaka. Namjerava se ukupno postaviti 76 kamera na 52 pozicije.

Miletić je zahvalio na donaciji opreme, koju su donirali mostarski privrednici, uz jedan dio sredstva koje je uložilo kantonalni MUP.

Tokom otvaranja novoopremljenog Operativnog centra istaknuto je kako postavljanje videonadzora za policiju ne predstavlja mnogo kao za građane, jer će kamere zasigurno povećati sigurnost imovine i građana.