Sarajevo
0

Otvoren novi konferencijski objekat u kasarni "Rajlovac"

FENA
Otvaranje objekta u kasarni "Rajlovac" (Foto: SRNA)
Otvaranje objekta u kasarni "Rajlovac" (Foto: SRNA)
Američki brigadni general Joe Ramirez, šef delegacije Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država (EUCOM), zajedno s brigadnim generalom Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) Mirkom Tepšićem, predsjedavao je ceremonijom otvaranja novog zajedničkog konferencijskog objekta u kasarni "Rajlovac", upriličenoj početkom ove sedmice.

Namjena ovog objekta je pružanje podrške trenutnom programu vojne razmjene koji se odvijaju između oružanih snaga dvije države.

Program vojne razmjene između BiH i SAD-a uspostavljen je 2003. sa svrhom upoznavanja članova OSBiH sa SAD/NATO-standardima obuke i opreme, razmjene efektivnih taktika i procedura, te pomoći u tekućem procesu reforme odbrane u BiH.

Od svog začetka, ovaj bilateralni vojni program prerastao je od dva događaja godišnje u program do preko trideset dešavanja.

Taj poduhvat doveo je preko 300 predstavnika američke vojske u BiH, te odaslao preko 2.000 učesnika OSBiH na razna dešavanja u BiH, Njemačku i SAD.

Svake godine, vojni predstavnici dviju država sastaju se u Sarajevu radi planiranja dešavanja u narednoj godini. Njihov angažman omogućava da ta dešavanja korespondiraju sa trenutnim izazovima i specifičinim potrebama jedinica u okviru OSBiH.

Prije ceremonije presijecanja vrpce u Rajlovcu general Ramirez održao je govor u kojem je istakao snažne odnose između vojnih snaga dviju država, te važnost građenja ličnih i profesionalnih veza između odgovarajućih vojnih instanci.

Zajedno s generalom Tepšićem sastao se s članovima Vojnog kontakt tima SAD-a, koji je došao iz Njemačke i održao predavanje o nuklearno– biološko-hemijskoj (NBC) zaštiti, s posebnim akcentom na NATO-standarde koji se odnose na ovu vrstu operacija.

Više od 30 oficira i vojnika OSBiH iz jedinica stacioniranih širom BiH okupili su se na spomenutoj svečanosti.

Oni su također učesnici trodnevne NBC- konferencije koja se održava u Rajlovcu i Tuzli.

Posjeta američkog generala održava se dva dana prije početka godišnjih bilateralnih konsultacija u oblasti odbrane između BiH i SAD-a, kojim povodom će u Sarajevo stići i visoki vojni i civilni predstavnici SAD-a, koji će učestvovati u tematskim rasprava o pitanjima odbrane s njihovim partnerima iz BiH, saopćeno je iz Američke ambasade u Sarajevu.