Fontana i spomenik
697

Otkriven Spomenik mira u Srebrenici, bošnjački političari nisu došli na svečanost

Klix.ba
Foto: eSrebrenica
Foto: eSrebrenica
Zvanično je danas u rad puštena u fontana i otkriven Spomenik mira u Srebrenici koji je podijelio već podijeljene političare u ovoj općini, ali i državi.

Na kruženom toku u centru Srebrenice zvanično je puštena u rad fontana u kojoj je postavljen spomenik miru, a program je upriličen na Međunarodni dan mira, 21. septembra.

Slobodan Pavlović istakao je značaj mira koji je kroz ovaj spomenik poklonio građanima Srebrenice i sa jednog ovakvog mjesta poslao univerzalnu poruku mira i suživota, prenosi eSrebrenica.

Međunarodni književni konkurs pod nazivom “Ruka u ruci”, koji je organizovala općina Srebrenica i Fondacija zadužbine Slobomir P Univerziteta, a povodom svečanosti postavljanja “Spomenika i fontane mira” u Srebrenici koji je donacija ove fondacije, na temu mira, pomirenja, prijateljstva i solidarnosti, uspješno je završen.

Odabrana su četiri pobjednika koji će osvojiti novčane nagrade među kojima su i Tijana Marković i Filip Jokanović iz Srebrenice, kao i 100 najboljih pjesama koje će ući u Zbornik "Ruka u ruci".

Današnjoj ceremoniji nisu prisustvovali bošnjački političari koji se protive postavljanju ovog spomenika.

"Spomenik je trebao da predstavlja simbol mira u Srebrenici, ali je takva ideja kasnije izigrana od strane aktuelnog načelnika, te će se spomenik graditi u samom kružnom toku u gradu, umjesto u parku. Jednim dijelom, to je podvala koja je podržana i od strane OHR-a. Ovaj projekt nema više podršku Bošnjaka jer je očigledno da se njegovom izgradnjom želi skrenuti pažnja s Memorijalnog centra u Potočarima i više od 8.372 žrtve Genocida. Ovdje se jasno zna ko je žrtva, a ko agresor, ko je odgovoran za genocid i mi ćemo se potruditi da tako i ostane”, kazao je nedavno Alija Tabaković, šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić je izrazio žaljenje što danas na ovom mjestu nisu bili svi koji su podržali ovu ideju koja u svom imenu nosi miri i takva ne smije biti izpolitizovana i tumačena drugačije.

Početkom marta prošle godine odbornici u Skupštini općine Srebrenica su nakon rasprave donijeli odluku o izgradnji spomenika mira na inicijativu međunarodnih organizacija za čiju izgradnju je tada obećano da će biti obezbijeđena sredstva, a plan je bio da se to završi prije tačno godinu dana.

Ranija ideja spomenika bila je sa ciljem odavanja počasti svim žrtvama iz posljednjeg rata, a projekat, pored spomenika ima i fontanu. Vrijednost radova je 70.000 KM, dok je spomenik dobijen na poklon, kako je to rečeno ranije.