Iznos od 996 KM
49

Otklonjene dileme: Koje majke u Sarajevu imaju pravo na punu porodiljnu naknadu vlade

S. Š.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sve porodilje u Kantonu Sarajevo ostvaruju pravo na naknadu u iznosu od 996 KM, ukoliko poslodavac ne uplaćuje nikakav doprinos dok je zaposlenica na odsustvu. U drugom slučaju, kanton mladim majkama uplaćuje samo određeni iznos.
Naime, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS, a u skladu sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštite porodice sa djecom, porodilje u radnom odnosu ostvaruju pravo na novčanu naknadu umjesto plate i pravo na dodatnu pomoć, a u ukupnom iznosu od 996 KM.

Iznos ovih prava zavisi od činjenice da li poslodavac eventualno isplaćuje naknadu plate porodilji i u kom iznosu isplaćuje naknadu plate. Ukoliko poslodavac isplaćuje naknadu u iznosu od 500 KM, na primjer, porodilja u radnom odnosu će ostvariti pravo na dodatnu pomoć u iznosu od 496 KM.

Ukoliko poslodavac isplaćuje naknadu umjesto plate u iznosu većem od 996 KM, porodilja neće ostvariti prava po ovom Zakonu, jer od poslodavca prima naknadu umjesto plate u garantovanom iznosu.

Naime, iz kabineta resornog ministarstva su pojasnili zbog čega je sada došlo do nesporazuma i žalbi porodilja ovog mjeseca. Kako nam je saopćeno, porodiljska naknada se isplaćuje iz dva dijela, a kako je gore i navedeno - naknade koju uplaćuju poslodavci i dodatne pomoći koju isplaćuje kantonalna vlada. Iz tog razloga, općinski organi koji vrše isplate izdaju samim tim dva rješenja za ova dva iznosa. Problem je nastao jer ovog mjeseca pojedine sarajevske općine nisu izdale oba rješenja, odnosno nisu isplaćena oba iznosa.

Kako su nam rekli, razlog tome je vjerovatno manjak kapaciteta u općinskim uprava i nemogućnost "pokrivanja" terena.

Kako je Klix.ba ranije izvjestio o ovoj temi, iznos koji ovog mjeseca nije isplaćen bit će refundiran i porodilje bi tako idućeg mjeseca trebale dobiti rješenje, odnosno i iznos, za koji su ovog mjeseca ostale uskraćene.

Također, iz resornog ministarstva su pojasnili da, ukoliko poslodavac porodilji isplaćuje novčanu naknadu koja je veća od 996 KM, kanton u tom slučaju ne isplaćuje nikakav iznos jer to onda, kako su nam rekli, ne bi bilo pošteno. Tako bi, kako kažu iz kabineta Ministarstva rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica KS, neke porodilje dobile mnogo veći iznos nego ostale, a cilj je da se porodiljama obezbjedi isti iznos.