Helsinški komitet BiH
0

Otkaz Enveru Murgiću zbog nasrtaja na borca za ljudska prava

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH (HKBiH) najoštrije je osudio, kako navodi, nezakonitu odluku direktora Centra za kulturu i obrazovanje u Velikoj Kladuši Zlatka Dizdarevića o otkazu ugovora o radu članu HK BiH Enveru Murgiću i još petorici zaposlenih u toj ustanovi.

HK BiH ocjenjuje ovaj potez grubim nasrtajem na borca za ljudska prava, te očevidan primjer razračunavanja nedemokratske vlasti s političkim neistomišljenicima i s ljudima visokih moralnih kvaliteta.

Enver Murgić je dugogodišnji član Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH. Obavljao je dužnost člana Upravnog odbora, člana Nadzornog odbora, a jedno vrijeme je bio i vršilac dužnosti predsjednika Helsinškog komiteta.

Kako ističu u HKBiH, Murgić je dosljedan, beskompromisan borac za ljudska prava, a njegova aktivnost je vezana za jednu od regija u kojoj je stanje ljudskih prava izuzetno teško.

-Otkaz Enveru Murgiću, tri godine prije sticanja uvjeta za penziju, očiti je grub pritisak na one koji nisu spremni da povlađuju, prije svega, općinskom načelniku Velike Kladuše Admilu Mulaliću, ali i stranci koja ima apsolutnu većinu u ovoj općini - DNZ-u, navodi HK BiH.

Zahtijeva da se Murgić i njegove kolege odmah vrate na posao, te da se Murgiću i svim drugim borcima za ljudska prava omogući nesmetan rad, bez pritisaka, prijetnji i zastrašivanja.