Sindikat Javnog RTV servisa
0

'Ostajemo pri svim svojim stavovima'

FENA
Glavni odbor Samostalnog sindikata saopćio je danas, povodom saopćenja koje je uime UO RTVFBiH uputio Slavo Kukić 8. januara i menadžmenta RTV FBiH od 9. januara, da Sindikat ostaje pri svim stavovima kazanim u saopćenju s 520. sjednice održane 8. januara ove godine.
  • Energično odbacujemo navode iz saopćenja UO RTVFBiH i menadžmenta RTVFBiH. Posebno osuđujemo zamjenu teza kojom se služe UO i Menadžment da Sindikat razara kuću iznutra kad se zna da ovaj sindikat godinama ima nepromijenjen stav po pitanju političkog utjecaja na funkciju Javnog RTV sistema BiH, navodi se u saopćenju.

Predsjednik UO RTVFBiH Slavo Kukić, navodi se, očito želi da obmane javnost s tezom da Sindikat želi zaštititi nezadovoljne radnike, a time i nanijeti štetu ugledu kuće.

  • Među brojnim dokazima saradnje Sindikata s upravnim tijelima RTVFBiH je i posljednje pismo Sindikata Upravnom odboru RTVFBiH Br: 106/2008 od 16.12.2008. u kojem se svi članovi Upravnog odbora pozivaju da se uključe u proces implementacije internih normativnih akata RTVFBiH. Na ovaj upit nikad nije odgovoreno mada u svom saopćenju Slavo Kukić kaže da je Sindikat mogao davno razgovarati s Upravnim odborom RTVFBiH. Ovo je primjer koliko je Slavi Kukiću stalo do javnosti. Zato se moramo upitati da li njegovo mišljenje dijele i ostali članovi UO, ističe se.

O problemima između RTVFBiH i BHRT-a, Sindikat je, kako se navodi, već dva puta tražio da se oni rješavaju internim dijalogom, a ne posredstvom medija.

Glavni odbor Sindikata čvrsto ostaje pri svom stavu da se oba menadžmenta do 31. januara izjasne šta mogu riješiti, a šta ne mogu, navodi se u saopćenju.

Što se tiče podrške otvorenom pismu 10 urednika iz Dokumentarno savremenog programa FTV, Glavni odbor i dalje stoji iza svoje podrške stavovima 10 urednika tog programa.

  • To tim prije jer je to samo konkretan dokaz mnogih nepravilnosti i štetnih ugovora kakvi se godinama u ovoj kući rade na štetu statusa uposlenika. Također smo iznenađeni i pitamo se zar je moguće da Slavo Kukić, predsjednik upravnog odbora RTVFBiH, ne govori o svemu tome nego selektivno izdvaja honorar jednog urednika iz ovog programa iz 2003. godine, za koji je dao saglasnost tadašnjem generalnom direktoru RTVFBiH da može da isplati predmetni honorar. Kakvo još jedno poštivanje Kukićeve javnosti, ističe se.

Što se tiče zahtjeva za preispitivanje legalnosti - zakonitosti izbora sadašnjeg generalnog direktora opet, navodi se u saopćenju, zamjena teza gospodina Kukića. "Nije Sindikat pitao da li se neko žalio na imenovanje generalnog direktora, već da li je Upravni odbor prekršio Statut RTVFBiH i da to gospodin Kukić objasni javnosti", ističe se.

"Nije Sindikatu, ma kako se on zvao, ali je registrovan i ima oko 1.000 članova, do neargumentovanog štrajka, već Sindikat želi da se poštuju zakoni i interni normativni akti RTVFBiH zbog čega i tražimo da zakonitost, legalnost i provođenje istih utvrde nadležni organi i institucije", navodi se.

"Također želimo istaći da su u svim tim zvaničnim aktivnostima oko donošenja internih akata RTVFBiH u trajanju od skoro godinu i pol, zajednički učestvovali predstavnici menadžmenta RTVFBiH i Sindikata. Kad je došlo do nekorektne i nezakonite implementacije sistematizacije, uključujući i mobing između ostalih na Lejlu Tafro-Sefić, Dženanu Zolotu, Zlatu Behram, Fahrudina Bečića, Adisa Bakrača i Huskić Mirzu kao predsjednika Sindikata i urednika u DESKU FTV, kao i na mnoge druge uposlenike, a ne do ličnih interesa pojedinaca, došlo je do toga da Menadžment RTVFBiH ignoriše Sindikat i dovodi u pitanje njegovu legalnost", ističe se u saopćenju.

"Samo za javnost, (ne Kukićevu javnost) posljednji zvanični sastanak predstavnika Sindikata s menadžmentom RTVFBiH održan je 22.12.2008. godine kad je Mirza Huskić, predsjednik Sindikata, informativno u ime Sindikata bio pozvan na Kolegij generalnog direktora RTVFBiH. Toliko o legalnosti i nelegalnosti, imajući u vidu i stav predsjednika UO S. Kukića da je Upravni odbor spreman da razgovara sa Sindikatom, dok Menadžment najavljuje pokretanje zakonom predviđenih mjera prema odgovornim licima u Sindikatu", navodi se u saopćenju Samostalnog Sindikata uposlenika Javnog RTV sistema u BiH.