BiH
0

Osmić i reis Kavazović posjetili kasarnu "Rajlovac"

FENA
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović posjetili su danas kasarnu OS BiH "Rajlovac" u Sarajevu gdje je reisu-l-ulemi Kavazoviću predstavljena misija i zadaci Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Na prezentaciji misije Oružanih snaga BiH pored ministra Osmića, prisustvovali su generali OS BiH predvođeni brigadnim generalom Senadom Mašovićem, predstavnici Zajedničkog štaba OS BiH i pripadnici komandi i jedinica na vojnoj lokaciji „Rajlovac“ u Sarajevu.

U pratnji reisu-l-uleme Husein ef. Kavazović bili su vojni muftija Ismail ef. Smajlović, Razim Čolić, šef kabineta reisu-l-uleme i glavni imam Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i reisu-l-ulema Kavazović su zajedno sa muslimanima pripadnicima OS BiH klanjali džumu namaz u vojnom mesdžidu na ovoj lokaciji, a nakon obreda džume, prisutnim pripadnicima OS BiH prigodnom porukom obratio se reisu-l-ulema Kavazović.

Reisu-l-ulema Kavazović je u svojoj poruci kazao da on u potpunosti razumije specifičnosti vojne službe, da su on i Islamska zajednica u BiH ponosni na dostignuća koja su ostvarena u reformi sistema odbrane i na doprinos koji pripadnici Oružanih snaga BiH pružaju u misijama podrške miru.

On je naglasio da je potrebno misliti prvenstveno na čovjeka, ali i štititi sve one civilizacijske vrijednosti po čemu će "nas pamtiti generacije koje dolaze iza nas".

Reisu-l-ulema je iskoristio priliku da prisutnim čestita 8. godišnjicu 2. pješadijskog (rendžerskog) puka OS BiH i 21. godišnjicu formiranja Armije RBiH. Nakon obreda džume i prezentacije Oružanih snaga BiH za goste je u restoranu kasarne „Rajlovac“ priređen ručak čiji domaćin je bio ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, saopćeno je iz Ministarstva odbrane BiH.