BiH
4

Osmanović: Želimo pojačati finansijska sredstva namijenjena sportu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sastanak ministara nadležnih za oblast sporta u Bosni i Hercegovini održan je danas u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Na sastanku, koji je inicirao ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, ministri nadležni za oblast sporta posebnu pažnju su posvetili problemu finansiranja sporta i uvođenju transparentne raspodjele finansijskih sredstava sportskim subjektima.

"Željeli smo vidjeti koje su mogućnosti da se finansijska sredstva za sport pojačaju na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou, a zatim da razmotrimo kriterije po pitanju odabira sportskih saveza i klubova koje treba finansirati i naravno da sagledamo načine pravdanja sredstava koje savezi i klubovi dobiju s različitih nivoa vlasti", izjavio je nakon sastanka ministar Osmanović.

Naglasio je da je ovo prvi sastanak ministara, te da je bio informativnog karaktera, s krajnjim ciljem uspostavljanja baze podataka na državnom nivou, a koja bi bila u potpunosti uvezana s entitetima i kantonalnom razinom.

"Na kantonalnom nivou izdvajanja za sport iznose do jedan posto, što je nedovoljno, dok se na državnom nivou izdvaja oko milion i po, a to je također nedostatno. Naši sportisti često prave izvanredne rezultate na međunarodnoj sceni, a nisu nagrađeni na odgovarajući način. S druge strane, uspostavljanjem jedinstvene baze podataka želimo pratiti javna sredstva koja savezi i klubovi dobivaju iz budžeta i od javnih preduzeća, kako bi ta potrošnja bila što transparentnija", ističe Osmanović.

Dodao da su svi prisutni ministri konstatovali da sredstva izdvojena za sport nisu dovoljna i da ih treba povećati, ali da i ona koja se trenutno dodjeljuju moraju biti transparentno potrošena.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić naglašava da je Kanton Sarajevo promijenio sistem praćenja sportista, zbog čega su sredstva dodijeljena prije nego što sportisti nastupe na takmičenjima.

"Kanton Sarajevo za sportiste izdvaja 3.950.000 KM. To je veći iznos u odnosu na prošlu godinu, a promijenili smo i sistem praćenja sportista na osnovu kojeg proslijedimo sredstva prije takmičenja. Smatramo da oni na taj način sportisti imaju mnogo veću korist nego kada dobiju novac po završetku takmičenja", rekao je Kurić.

Ministri su razgovarali i o problemu sportskih saveza koji nisu na adekvatan način registrovani u Ministarstvu pravde, o uvođenju većeg nadzora u sportu, posebno kada je riječ o provođenju Zakona o sportu u BiH te o izradi strategija razvoja sporta na svim nivoima administrativnog organizovanja u BiH.