Razgovarali sa Željkom Cvijanović
8

Osmanović: Sutra ćemo donijeti odluku o ulasku u Vladu RS

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Stranka demokratske akcije (SDA) sutra će donijeti konačnu odluku da li će njen kandidat Dževad Mahmutović biti novi ministar trgovine i turizma u Vladi RS-a, potvrdio je večeras potpredsjednik te stranke Adil Osmanović.

Nakon večerašnjih razgovora s mandatarkom za sastav nove Vlade RS-a Željkom Cvijanović, Osmanović je rekao da postoji obostrano „raspoloženje“ i SNSD-a i drugih koalicionih partnera u RS-u da SDA uzme učešće u Vladi RS-a, u resoru trgovine i turizma.

Precizirao je da je jučer održan kolegij SDA, a sutra će se zasjedati i Predsjedništvo stranke kako bi se konačno razmotrilo da li će ta stranka participirati u Vladi RS-a.

Odbacio je kao netačne i neargumetirane spekulacije koje su se pojavile u pojedinim medijima u BiH, u kojima se osporava doktorska disertacija Mahmutovića te mu se pripisuju još neke stvari.

Osmanović je rekao da je SDA Mahmutovića ponudila kao najboljeg kandidata za pomenutu poziciju u Vladi RS-a, a kada je u pitanju prostor tog bh.entiteta, te da potpuno stoje iza njegove kandidature.

Upitan da li najava učešća kandidata SDA u Vladi RS-a i vladajućoj koaliciji u RS otvara i mogućnost nove saradnje stranaka na nivou BiH, podsjetio je da je nakon općih izbora 2010.godine SDA bilo ponuđeno da učestvuje u Vladi RS-a s jednom ministarskom pozicijom, ali da se tome usprotivio njihov tadašnji koaliconi partner SDPBiH, jer su tada „bili na ratnoj nozi s SNSDS-om“.

-Danas kada smo dobili ponudu i nakon što smo to izanalizirali na Kolegiju, a sutra ćemo i na Predsjedništvu stranke, smatram da je, u ovom momentu naš interes da participiramo u Vladi RS-a. Nemamo nikakvih namjera da se određene stvari prenose kada je u pitanju Vijeće ministara. Da li će doći do određenih nesporazuma izmeđuz SNSD-a i SDS-a ili će se nastaviti ta saradnja, zavisi prvenstveno od te dvije stranke. Mi se u to ne želimo niti imamo namjeru miješati - kazao je Adil Osmanović.

Uime SDA s njim je večeras na konsuzltacijama s mandatarkom Cvijanović bio i potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Ramiz Salkić.