O igrama na sreću
95

Osmanović odgovorio Žuljeviću: SDP se zagubio u sopstvenoj kombinatorici i providnom populizmu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Šef Kluba zastupnika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović (SDA) reagirao je na navode delegata SDP-a u Domu naroda Anera Žuljevića, iznesene jučer na konferenciji za novinare u Mostaru.

Prema navodima Žuljevića, SDA-ov prijedlog zakona o igrama na sreću ne dira vlasnike kladionica, nego reketira građane.

Osmanović je u svom saopćenju naveo da se "u namjeri da spriječi donošenje Zakona o igrama na sreću kojim će se bolje urediti ova oblast i osigurati dodatna finansijska sredstva u Budžetu Federacije za finansiranje najnovijih prava boraca koja proističu iz Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njhovih porodica, SDP se pokušava prikriti nemuštim i smiješnim razlozima i čudnim prijedlozima".

"Aner Žuljević u ime SDP-a predlaže da država kontrolira sve igrače na sreću personalno i prati ih u njihovom klađenju kako bi na vrijeme mogla preuzeti potrebne mjere ako bi neki pojedinac pretjerao i postao kockar a da bi ga država mogla preuzeti na brigu i pokrenuti proces resocijalizacije. Predlažu ukidanje značajnog broja uplatnih mjesta a ne kažu kako to da urade a da direktno ne prekrše slobodno privređivanje u ovoj djelatnosti. Predlažu oporezivanje kladioničara sa 20 posto, kako Žuljević kaže iz "njihovog finansijskog rezultata" a ne kaže šta pod tim misli. Pretpostavljamo da misli na ostavrenu dobit. Taj porez i sada postoji i plaća se po stopi od 10 posto. Efekti su minimalni jer iskazana dobit je mala", navodi Osmanović.

Potcrtava da je prijedlog SDA naknada od 10 posto na ukupan prihod kladionica.

"Kada građanin uplati 5 KM, kako to primjerice objašnjava Žuljević, država mu uzima deset posto. To naprosto nije tačno. Žuljević namjerno obrće tezu. Naime, kada građanin izvrši uplatu, taj novac više nije novac građana. Činom uplate to postaje novac kladioničara to jeste postaje njihov prihod na šta ne postoji nikakav porez niti naknada u ovom trenutku. Iz tog prihoda priređivači igara na sreću finansiraju svoju ukupnu djelatnost", ističe Osmanović.

Ne uzima, kako navodi Osmanović, država od građana i njihovih uplata 10 posto nego iz ukupnog mjesečnog prihoda kladioničara koji su dužni uplatiti tu naknadu u budžet.

"Da je ovo tačno najbolje potvrđuje i otvoreno protestno pismo kladioničara upućeno ovih dana. Da se ta naknada naplaćuje od građana sumnjam da bi kladioničari tako reagovali. Radi se o jeftinom pokušaju SDP da prikrije prave namjere a to je priprema za odbijanje zakona u Parlamentu Federacije. Ako SDP odluči da se suprotstavi ovome to će značiti da se suprotstavio realnom izvoru prihoda za finansiranje boračkih prava demobilisnih boraca za koja se "zdušno" zalagao namećući Budžetu svojim "boračkim amandmanima" novih sto miliona maraka a da ni jednim slovom nije predložo izvor sredstva za tu namjenu. Da su njihovi amandmani na "borački zakon" bili prazna priča i nerealni shvatili su i sami borci koji su odbacili ove amandmane i tako potvrdili jasan i iskren stav SDA koja je u Predstavničkom domu decidno tvrdila da su amandmani SDP-a (Heleza Zukana) nerealni i neprovodivi i da samo štete borcima da dođu do prava koja su opravdana i realno ostvariva", rekao je on.

On ističe se da SDA zbog toga zalaže za konačno donošenje Zakona o pravima demobilisanih boraca i za Usvajanje izmjena Zakona o igrama na sreću iz čega će se realno pokriti ta nedostajuća sredstva.

"Ako se SDP ozbiljno želi uključiti u ovo pitanje onda ga upućujemo na činjenice iskazane u ciframa Porezne Uprave FBiH. Naime, u posljednje dvije i po godine kroz ove tokove je prošlo cirka tri milijarde maraka bez ikakvog poreza. Pametnom dosta. SDP se jednostavno zagubio u sopstvenoj kombinatorici i providnom populizmu. No, imaju još šansu to popraviti tako što će podržati borce svojom podrškom Zakonu o igrama na sreću u Parlamentu", zaključio je Osmanović.