BiH
0

Osmanović: Od januara krećemo u realizaciju donatorskog projekta

FENA
Adil Osmanović
Adil Osmanović
Od januara krećemo u realizaciju donatorskog projekta Regionalni stambeni program koji će za BiH donijeti konkretnu korist u stvaranju trajnih stambenih rješenja za oko 5.400 porodica u ukupnom iznosu do 101 milion eura, kazao je predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH i federalni ministar za izbjegla i reseljena lica Adil Osmanović danas u Sarajevu nakon sjednice Komisije.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić je kazao da, kada se govori o regionalnom stambenom programu i o donatorskim sredstvima sa donatorske konferencije koja je bila ove godine u Sarajevu, realizacija tih sredstava će početi već u prvom mjesecu naredne godine.

  • Rješavanje pitanja kreditnih sredstava za zatvaranje kolektivnih centara očekujemo pozitivan ishod, jer će biti na Upravnom odboru Razvojne banke početkom prvog mjeseca tako da će Komisija vjerovatno u prvom mjesecu imati na raspolaganju jedan značajniji iznos sredstava i da ćemo moći donositi operativne odluke zajedno sa entitetima, kazao je ministar Ljubić.

Po njegovim riječima, postoji dobra atmosfera na terenu, „ono što će nam eventualno nedostajati ubuduće su finansijska sredstva“.

  • Nadamo se da ćemo sa nekim našim dosadašnjim partnerima kao što je Saudijski fond uspjeti osigurati još dodatna kreditna sredstva po povoljnim uvjetima. Takvo obećanje imamo. Naravno, prvo moramo realizirati ova sredstva koja su nam sada na raspolaganju, kazao je ministar Ljubić.

Predsjednik Komisije za izbjeglice i raseljene osobe BiH Adil Osmanović kazao je da su danas napravili presjek šta je Komisija u prethodnom sastavu uradila i koje su obaveze ostale da se urade koje bi trebala da uradi aktuelna Komisija putem Fonda za povratak.

  • Ono sa čim smo se susreli u startu, a to je da je Ministarstvo RS-a ostalo dužno prema Fondu četiri miliona i 200 hiljada KM. To su ta sredstva koja upravo nedostaju da se neki projekti, pogotovo zajednički projekti iz 2009. godine završe, kazao je Osmanović.

Želimo, dodao je, da napravimo jedan presjek da vidimo koji su aktivni projekti, koji su ostali nerješeni iz prošlog saziva Komisije.

  • Vidjeli smo da je to uglavnom zajednički projekt ZP09 za koji treba oko četiri miliona KM, kazao je Osmanović.

Danas smo, naveo je on, napravili presjek, osnovali koordinaciono tijelo od stručnih osoba iz ministarstava da napravi određene procedure da bi smo čim krene građevinska sezona mogli da krenemo u realizaciju kako onoga što je zaostalo tako i da implementiramo kreditna sredstva OPEC-a, Saudijskog fonda itd.

Osmanović je kazao da je danas bilo riječi i o rasporedu raspoloživih budžetskih mogućnosti i planiranja izdvajanja sredstava za Fond za povratak u budžetu BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH i dogovora o udruživanju sredstava.

  • Na žalost, entiteti nisu izdvojili sredstva za 2012. godinu. Ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica FBiH je bilo spremno, ali Brčko Distrikt i ministarstvo iz RS-a nisu imali ta sredstva tako da nismo imali udruživanje sredstava za 2012. godinu. Dogovorili smo se da na narednoj sjednici Komisije vidimo koje su mogućnosti udruživanja sredstava od entiteta, Distrikta Brčko, države za 2013. godinu, kazao je Osmanović.

Ostvarili smo, dodao je, konkretan uvid u projekte finansirane kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, OPEC Fonda i Saudijskog razvojnog fonda i donatorskim sredstvima.

Danas je Komisija usvojila Poslovnik o radu kao i Program rada za 2012. i 2013. godinu te je data saglasnost na Program rada Fonda za povratak.