BiH
38

Osmanović: Ne vidim nijedan razlog da se problematizira etnički sastav stanovništva BiH

Piše: Er. M.
Adil Osmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Adil Osmanović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović kazao je za Klix.ba povodom objave rezultata popisa u BiH kako je etnički sastav stanovništva u našoj zemlji "takav kakav jeste" i da ne vidi nijedan razlog da se etničko pitanje uopće problematizira.

Osmanović je kazao kako su rezultati popisa stanovništva u BiH objavljeni u skladu sa Zakonom o popisu koji je usvojila Parlamentarna skupština BiH i međunarodnim preporukama.

"Sve je urađeno sa visokom supervizijom stručnih eksperata iz međunarodne zajednice. O značaju popisa je suvišno govoriti jer on je najveće statističko istraživanje jedne države na kojem se prikupljaju, obrađuju i objavljuju podaci o stanovništvu i domaćinstvima", rekao je Osmanović.

Podsjetio je da je cilj popisa utvrđivanje broja stanovnika za cijelu državu, kao i po svim teritorijalnim nivoima. Dodaje da popis osigurava podatke o demografskim, etničkim, obrazovnim, migracionim i drugim obilježjima stanovnika, kao i broju domaćinstava i njihovim obilježjima te podatke o stambenom fondu i njegovim obilježjima.

"Svi ovi podaci neophodni su za sprovođenje ekonomskih, socijalnih i razvojnih politika, naučnih istraživanja, za korištenje podataka iz fondova i drugih potreba građana", kazao je Osmanović.

S obzirom na politizaciju i činjenicu da je u cijelom procesu najvažnijim predstavljena etnička struktura stanovništva BiH Osmanovića smo pitali da li bi objavljivanje ovih podataka moglo prouzrokovati političke krize i konflikte.

"Svi smo donošenjem Zakona o popisu stanovništva znali da popis u konačnici ima za cilj da pokaže i etnički sastav BiH. On je takav kakav jeste i ne bi mogao biti popisan niko ko nije građanin države BiH. Ja ne vidim nijednog razloga da se ovdje toliko problematizira etničko pitanje. Ono je takvo kakvo jeste", rekao je Osmanović.

Vlast u entitetu Republika Srpska najavila je kako neće objaviti, a ni priznati podatke koje je objavila Agencija za statistiku BiH. Osmanović je u tom kontekstu rekao da je u ovom slučaju riječ o ponovnoj želji za opstrukcijom koja dolazi iz Banje Luke.

"Šta su oni očekivali i kakve su njihove političke procjene bile? U to ne bih ulazio jer očigledno je da se one nisu poklopile", kazao je Osmanović.

On je zaključio kako je zakon jasno precizirao način ponašanja entitetskih zavoda za statistiku nakon što Agencija za statistiku BiH objavi rezultate popisa u BiH.