Potencijalni rasplet
77

Osmanović: Najbolje rješenje u FBiH je koncentraciona vlada, Osmorka i HDZ su trebali misliti na SDA

S. Š. U.
Sceenshot: TV Sarajevo
Sceenshot: TV Sarajevo
Potpredsjednik Stranke demokratske akcije Adil Osmanović govorio je o svim izazovima imenovanja nove Vlade Federacije BiH te o tome šta smatra da je najbolje rješenje.

Tokom gostovanja u programu Televizije Sarajevo, Osmanović je komentirao šta se događa unutar političkih procesa u Federaciji BiH.

"Desilo se ono što smo mi stalno govorili, a to je da se sve parlamentarne stranke moraju ponašati u skladu sa ustavom i zakonima. Mislim da je ovo početak jednog ozbiljnog vođenja politike", mišljenja je Osmanović.

Istakao je kako sada slijedi proces u kojem će nakon dogovora o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednici imenovati novu Vladu Federacije BiH.

"Lendo je danas iznio mišljenje da nema politički stav o tome ko će biti predsjednik FBiH. I jedino je logično, i to je njegov poziv, da u ovakvim okolnostima sjednu lideri političkih stranaka SDA, HDZ, SDP i da se dogovore ko će biti predsjednik, a ko premijer i kako će biti imenovana nova Vlada FBiH", ističe.

Smatra to raspletom situacije, ukoliko je političkim akterima stalo da se radi po Ustavu FBiH.

"Nikada do sada predsjednik i dva potpredsjednika Federacije BiH nisu bili osim da su pozicija. Prema tome, na strani Lende je ustavna odredba", istakao je Osmanović.

Naglasio je da je jače imenovanje vlade, od njenog potvrđivanja u Predstavničkom domu FBiH.

"Šta je parlamentarna većina? Vi kad imate parlamentarnu većinu onda se tačno zna šta rade pozicija i opozicija. Ovdje se pokazlo da nema parlamentarne većine bez SDA", istakao je.

Smatra da su Osmorka i HDZ trebali imati na umu i SDA kao važan faktor.

"SDA sa svojim koaliconim paetnerom DF-om i SDP sa Šestorkom ili Sedmorkom i HNS trebaju da se dogovoriti kako sastaviti Vladu FBiH. Politika je umijeće moguće. U ovom slučaju, niti se može preksočiti SDP niti HDZ, kao ni SDA", objasnio je.

Naglašava kako bi najbolje rješenje bila koncentraciona vlada navedenih političkih stranaka.