BiH
0

Oslobađajuća presuda za Bosanca u Americi

BIRN/Sarajevo-x.com
Greensboro
Greensboro
Bosanski Srbin koji je optužen za davanje lažnih informacija imigracionim vlastima oslobođen je optužbi, ali mu i dalje prijeti deportacija.

Porota suda u Greensboru, Sjeverna Karolina, SAD, donijela je odluku prema kojoj bosanski Srbin Milivoje Janković nije kriv za davanje lažnih informacija tamošnjim vlastima o služenju vojske.

Janković je drugi od trojice Bosanaca koji su optuženi za davanje lažnih informacija imigracionim vlastima a koje se tiču služenja u oružanim snagama u BiH za vrijeme rata. Sva trojica su navodno bili pripadnici Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. godine.

Početkom ove sedmice druga porota pred istim sudom je našla da je Veselin Vidačak kriv prema istim optužbama, a presuda će mu biti izrečena u augustu.

Treći optuženi za davanje lažnih informacija imigracionim vlastima jeste Uglješa Pantić i njemu će suđenje početi u ponedjeljak.

Janković i Vidačak su priznali na sudu da su bili pripadnici VRS-a, ali su rekli da su bili prisiljeni na to. Također su rekli da nisu bili vojnici, nego su imali zadatak da stražare i upozore stanovništvo ako Armija BiH krene u napad.

Janković je rekao i da je njemu i njegovoj porodici prijećeno ako ne bude radio što VRS od njega očekuje. Također je pojasnio kako nikada nije dobio uniformu niti oružje.

I pored toga što je oslobođen optužbi, Janković je još uvijek u pritvoru, gdje očekuje odluku o eventualnoj deportaciji u BiH, a odluku će donijeti Federalni sud u Atlanti.