Pomoć Vlade FBIH
42

Osigurano 600 hiljada KM za sanaciju posljedica potresa u Stocu od prošle godine

G. Š.
Mjesto tragične smrti tokom potresa u Stocu 2022. godine (Foto: G. Š./Klix.ba)
Mjesto tragične smrti tokom potresa u Stocu 2022. godine (Foto: G. Š./Klix.ba)
Za saniranje posljedica potresa koji je prošle godine pogodio Stolac, danas je Vlada Federacije BiH osigurala pomoć u iznosu od 600 hiljada KM donošenjem odluke kojom je usvojen program u okviru raspodjele tekućih transfera drugim nivoima vlasti i fondovima.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja će u roku od 30 dana od stupanja na snagu ove odluke, cjelokupan iznos sredstava prenijeti Gradu Stocu, a eventualna neutrošena sredstva ovaj grad je dužan vratiti u budžet FBiH po završetku programa.

Osigurana sredstva dodijelit će se Gradu Stocu, u skladu sa dostavljenim programom i financijskom planu, a utrošit će se za realizaciju projekta "Stabilizacija stijenske mase na istočnim padinama naselja Stolac".

"O načinu utroška odobrenih sredstava za odobreni projekat potpisat će se ugovor između Federalnog ministarstva prostornog uređenja i Grada Stoca, kojim će se detaljnije utvrditi međusobna prava i obaveze“, navode iz Vlade FBiH.

O utrošenim sredstvima, Grad Stolac će kvartalno izvještavati Federalno ministarstvo prostornog uređenja koje će o tome izvještavati Federalno ministarstvo finansija.

Grad Stolac je u obavezi da dodijeljena sredstva koristi namjenski i dostavi izvještaj s kompletnom dokumentacijom kojom se dokazuje njihov namjenski utrošak u roku od 15 dana od dana završetka programa.

Za realizaciju ove odluke zadužuju se Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Federalno ministarstvo finansija i Grad Stolac, svako u okviru svojih nadležnosti.

Podsjetimo da je stravični potres 23. aprila prošle godine pogodio Hercegovinu, a najteže posljedice je pretrpio Stolac, gdje je u porodičnoj kući smrtno stradala 27- godišnja djevojka.