BiH
0

OSCE: Zašto djeca iz BiH pohađaju školu u susjednim državama

FENA
Izvjestan broj djece iz Bosne i Hercegovine svakodnevno ide u školu u susjedne države, a njihovi roditelji za ovu odluku navode niz različitih razloga, pokazuje nedavni izvještaj Misije OSCE-a u našoj zemlji "Ko kroji i prekraja upisna područja u BiH".

Prema izvještaju, među razlozima koje navode roditelje na ovakvu odluku su mogućnost besplatnog prijevoza, udžbenici, socijalna zaštita i užina koju osiguravaju susjedne države, dok je za druge jednostavno potrebno manje vremena za prelazak međudržavne granice nego koristiti prijevoz za odlazak do najbliže škole u BiH.

Jedan od primjera koji se navodi u izvještaju je iz Zvornika, gdje 40 učenika svakog dana prelazi granicu na Drini kako bi pohađalo školu u susjednome Malom Zvorniku u Srbiji.

U ovom slučaju roditelji tvrde da je njihov glavni motiv uvjerenje da im djeca dobijaju bolje obrazovanje u Srbiji, dok su neki već donijeli odluku o preseljenju u Srbiju te im uključivanje djece u sistem obrazovanja te zemlje predstavlja pripremnu fazu.

Isti slučajevi se događaju i na granici s Hrvatskom.

Naprimjer, većina stanovnika sela Vinica, u općini Tomislav-Grad, radi u susjednoj Hrvatskoj ili iz Hrvatske dobija penzije. Prije šest godina je zatvorena područna škola u selu i otada učenici pohađaju školu u Aržanu, na teritoriji Hrvatske.

Roditelji podržavaju ovu praksu zato što vjeruju da će njihova djeca dobiti bolje obrazovanje u Hrvatskoj. Oni također kažu kako će učiniti sve da pruže priliku svojoj djeci da napuste BiH i odu u Hrvatsku. Njima zvanično upisno područje ništa ne predstavlja.

Za učenike u Fakovićima, u općini Bratunac, odlazak u školu postaje veoma opasan nakon završetka petog razreda, zato što čamcem prelaze Drinu svakog dana.

Roditelji u ovom slučaju kažu da je ovo finansijski motivirana odluka zbog visoke cijene autobusne karte do Bratunca, dok je vožnja čamcem besplatna. Međutim, zbog opasnosti koju za sobom nosi prelazak rijeke u zimskom periodu djeca često izostaju s nastave.

U izvještaju se, s druge strane, navode i slučajevi djece iz susjednih država koja školu pohađaju u Bosni i Hercegovini.

Nekoliko učenika iz Vraćenovića u Crnoj Gori stanuje kod svojih baka i djedova kako bi pohađalo školu u Bileći, gdje, kako smatraju, dobijaju bolje obrazovanje.

Neke škole u Distriktu Brčko privlače veliki broj učenika koji dolaze s druge strane granice. Trenutno 65 učenika iz Hrvatske, uglavnom iz Gunje, pohađa četiri srednje škole u Distriktu Brčko.

Motivaciju za ovu odluku oni nalaze u tome što škole na području Brčkog nude niz zanimanja kojih nema u Gunji.