BiH
0

OSCE u BiH obilježava 60. godišnjicu Deklaracije o ljudskim pravima

FENA
U svijetu se 10. decembra obilježava 60. godišnjica od usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima i Dan ljudskih prava po 58. put.

Misija OSCE-a u BiH tim će povodom biti domaćin takmičenja učenika i studenata u simulaciji sudskog spora u vezi s govorom mržnje i slobodom izražavanja, zasnovanom na predmetu koji je bio procesuiran pred Evropskim sudom za ljudska prava, najavljeno je iz OSCE-a.

Takmičenje će biti održano 10. decembra u amfiteatru poslovnog centra Unitic u Sarajevu.

Ono će okupiti učenike srednjih škola i studente iz cijele BiH, uključujući i učenike Škole za slijepu i slabovidnu djecu iz Sarajeva.

Cilj je potaknuti iznošenje istih onih argumenata koji su izneseni pred Evropskim sudom za ljudska prava, kako bi učenici i studenti mogli naučiti koje su razlike između pojedinačnih standarda ljudskih prava i na koji se način može ostvariti pristup mehanizmima zaštite.

Sudijski žiri, čiji su članovi glavna i odgovorna urednica informativnog programa Federalne televizije Duška Jurišić, direktor Centra za ljudska prava pri Univerzitetu u Sarajevu Saša Madacki i savjetnica OSCE-a za pravna pitanja Nela Sefić, donijet će odluku o najboljim prezentacijama i argumentima učesnika.

Direktor Odjela za ljudska prava Misije OSCE-a James Rodehaver i novoimenovani ombudsmen BiH Jasminka Džumhur održat će uvodni govor.

Opća deklaracija i dalje je inspiracija domaćih, ali i međunarodnih inicijativa, kojima se promoviraju i štite ljudska prava i temeljne slobode.

Njene suštinske vrijednosti - ljudsko dostojanstvo, nediskriminacija, ravnopravnost i pravičnost, bezuvjetno pripadaju svim ljudima.

Opća deklaracija je već dugo zvijezda vodilja na kojoj se temelje mnogi međunarodni standardi u oblasti ljudskih prava.