BiH
11

OSCE implementira inicijativu "Žene i lokalni izbori 2012"

FENA
Iako Misija OSCE u BiH od jula 2011. godine više nema formalnu savjetodavnu ulogu u Centralnoj izbornoj komisiji, ostaje spremna da joj pruži pomoć ukoliko to Komisija zatraži, rekli su Feni u OSCE-u u kontekstu priprema za oktobarske lokalne izbore u BiH.

Uoči predstojećih izbora, OSCE-a u BiH provodi inicijativu "Žene i lokalni izbori 2012" kako bi povećala učešće žena u politici na lokalnom nivou, i žena koje glasaju i izabranih predstavnica u općinskim zakonodavnim i izvršnim tijelima.

OSCE nastoji da pokrene i razvije partnerstva između žena kandidata i grupa civilnog društva, skrene pažnju na prioritete žena, poveća interes žena za kandidiranje na izborima, omogući priliku da žene aktivistkinje učinkovitije zagovaraju uključenje žena na izborne liste, te poveća izbornu izlaznost.

Ured za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), sa sjedištem u Varšavi, je specijalizirana ustanova OSCE-a koja se bavi izborima, ljudskim pravima i demokratizacijom te promovira demokratske izborne procese kroz temeljno posmatranje izbora i provodi projekte pomoći pri izborima koji potpomažu participatornu demokratiju.

Ovaj ured pomaže državama članicama OSCE-a u provođenju istinski demokratskih izbora, a iz OSCE-a u BiH naglašavaju da svaka posmatračka misija OSCE-a počinje zvaničnim pozivom države domaćina upućenom OSCE-u da pošalje posmatrače.

ODIHR djeluje nezavisno i neutralno, posmatrajući bez uplitanja, a neke od skorašnjih izbornih posmatračkih misija provedene su u Srbiji, Grčkoj i Finskoj.

Posmatranje izbora jedno je od najtransparentnijih načina promocije i poticanja demokratije i ljudskih prava, kažu u OSCE-u, dodajući da se to pravo bazira na jasnim obavezama koje su vlade preuzele kako bi omogućile demokratske izbore.

Sve države članice OSCE-a, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, su se obavezale na zajedničke izborne principe, a konačna odgovornost za poštovanje ovih principa je zadatak vlada, a ne posmatrača, naglašavaju u Misiji OSCE-a u BiH.

Nakon što je Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini od 1996. do 2000. godine organizirala šest izbora u BiH te podržala izradu Izbornog zakona BiH koji je usvojen 2001. godine kada je formirana Centralna izborna komisija BiH, u decembru 2002. godine, OSCE je zatvorio svoj Odjel za izbore.

Od tada je OSCE angažiran na pružanju tehničke pomoći CIK-u i to putem različitih projekata, kao što su pomoć pri podizanju svijesti o izbornoj legislativi, poticanje kampanja civilnog društva koje pozivaju na izlazak na izbore, te uspostavljanje integriranog izbornog informacionog sistema.