Milorad Dodik
0

'Oružane snage su veliki trošak za BiH'

FENA
Premijer RS-a Milorad Dodik rekao je danas, na Božićnom prijemu u Kasarni "Kozara" koji su organizovali Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH, da će se i dalje zalagati za ukidanje Oružanih snaga i demilitarizaciju BiH, jer su, kako kaže, izdvajanja za oblast odbrane veliki trošak.

Dodik je novinarima kazao da poštuje zakone koji regulišu oblast odbrane, te mirovne operacije Oružanih snaga BiH i njihovu pomoć stanovištvu u određenim situacijama, ali da je, kako kaže, svaka upotreba vojske izvan tih okvira nedopustiva i neprihvatljiva.

On smatra da su Oružane snage "ogroman trošak" za BiH, te da ona treba da ide putem demilitarizacije.

Dodik je govorio i o Dejtonskom sporazumu za koga je rekao da je najbolji balans i moguća formula za opstanak BiH i mir na ovim prostorima, a ponovio je da RS podržava Prudski dogovor i njegovo brzo provođenje s ciljem što bržeg rješavanja pitanja koja stoje na putu evropskih integracija.

"Ali, na tom putu ne smijemo zaboraviti ko smo i šta smo, jer to nije zaboravio nijedan narod u EU, pa to ne smije učiniti ni mi", rekao je entitetski premijer.

Govoreći o dogovoru iz Pruda, on je dodao da "svi koji pokušavaju da uruše taj sporazum čine najveće zlo samom kapacitetu BiH".

Svečanosti u Kasarni "Kozara" prisustvovao je i njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem koji je poželio pripadnicima Oružanih snaga BiH da budu vojska mira, a da nikada ne budu vojska koja se vezuje za sukobe i nesporazume.

Ističući da je osnovna poruka Božića mir, dobrota i ljubav, vladika Jefrem je ocijenio da mir treba njegovati, čuvati i unapređivati.

Pripadnicima Oružanih snaga BiH vjerske praznike u ime Oružanih snaga čestitao je general-major Dragan Vuković.

Svečanosti u Kasarni "Kozara" prisustvovali su i predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović, predsjednik Narodne skupštine Igor Radojičić, direktor Policije RS-a Uroš Pena i drugi.