Utvrđen uzrok
555

Opušak cigarete izazvao požar u zgradi Investicone razvojne banke u Banjoj Luci

S. Š.
Zgrada IRB-a u Banjoj Luci (Foto: RTRS)
Zgrada IRB-a u Banjoj Luci (Foto: RTRS)
Prema dostavljenom nalazu nadležnih institucija, opušak cigarete je izazvao požar 1. maja u kojem je gorila zgrada Investicione razvojne banke (IRB) u Banjoj Luci.
MUP RS, Direkcija policije, Uprava kriminalističke policije, Nacionalni centar za kriminalističku forenziku, Odjeljenje za trasološka i daktiloskopska vještačenja i vođenje Nacionalnog AFIS registra dostavili su Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka nalaz o uzroku požara koji se desio 1. maja.

U požaru koji je te noći izbio u poslijeponoćnim satima, gorila je zgrada IRB-a, prilikom čega je pričinjena velika materijalna šteta.

Prema dostavljenom nalazu i mišljenju, požar je započeo u dijelu bašte ugostiteljskog objekta. Radilo se o tinjajućem požaru koji je nastao na način da je najvjerovatnije opušak cigarete zapalio sunđeraste podmetače i drvenu žardinjeru za cvijeće. Požar se razbuktao i širio vertikalno - odozdo prema gore.

Vještaci su isključili kao mogućnost nastanka požara kvar na elektroinstalacijama i dimnjaku iz ugostiteljskog objekta koji vodi kroz prostorije IRB-a.