BiH
75

Slučaj ''Energopetrol'': Optuženi Branković, Bušatlić, Kreso, nema Heće i Žutića

Piše: A. P.
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Odjel privrednog kriminaliteta Tužilaštva Kantona Sarajevo, nakon provedene istrage, prikupio je dovoljan broj dokaza te protiv devet osoba podigao optužnicu za krivična djela sklapanje štetnog ugovora, pomaganje pri sklapanju štetnog ugovora, te nasavjestan rad u službi, saznaje Klix.ba u Tužilaštvu KS.

Optuženi se sumnjiče da su počinili štetu veću od 32 miliona KM za kompanije Energopetrol i Federaciju BiH, a vezano za postupak dokapitalizacije Energopetrola d.d. Sarajevo.

Optužnica sa dokazima dostavljena je Općinskom sudu na dalje postupanje, odnosno potvrđivanje.

Među optuženima u slučaju "Energopetrol" su, kako je Klix.ba potvrđeno iz više izvora, bivši premijer Vlade FBiH Nedžad Branković, bivši direktor "Energopetrola" Namik Bušatlić, Kasema Ćatović iz Komisije za dokapitilizaciju iz 2006. godine, advokat Ahmed Žilić, tadašnji pravni konsultant Agencije za privatizaciju FBiH, te izvjesni Kreso, ali još nije potvrđeno o kome je tačno riječ.

Iako su neki mediji objavili, kako nam je potvrđeno, među optuženima se ne nalaze bivši ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, kadar Stranke za BiH, kao i bivši direktor Agencije za privatizaciju u FBiH Rešad Žutić.