BiH
0

Optužnica protiv tri osobe zbog ratnih zločina na području Srebrenika

Klix.ba
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužilaštvo BiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Tužiac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv tri osobe koje se terete da su tokom 1992. godine počinile kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Srebrenika.

Optuženi su: Ekrem Ibračević, rođen 06.07.1960. godine u mjestu Sladna, općina Srebrenik, državljanin BiH, Faruk Smajlović zvani Puka, rođen 12.03.1971. godine u Tuzli, državljanin BiH, Sejdalija Ćović, zvani Sejdo i Ćova, rođen 05.06.1961. godine u Srebreniku, državljanin BiH.

Optuženi se terete da su u vremenskom periodu od početka juna 1992. godine pa do kraja augusta 1992. godine za vrijeme rata i oružanih sukoba u BiH na području sela Tinja, Potpeć, Jasenica i drugih sela opštine Srebrenik, te sela Brezje i drugih sela na području opštine Lopare, Ibračević Ekrem, u svojstvu načelnika vojne bezbjednosti opštinskog Štaba TO Srebrenik, Smajlović Faruk, u svojstvu komandira voda Vojne policije Opštinskog štaba TO Srebrenik i Ćović Sejdalija u svojstvu pripadnika Vojne policije opštinskog Štaba TO Srebrenik počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Oni su optuženi za zločine u zatočeničkim objektima smještenim u prostorijama Mjesne zajednice Rapatnica i prostorijama mjesnog Fudbalskog kluba Rapatnica u naselju Luke, opština Srebrenik, su kao takvi i služili za protuzakonito zatvaranje najmanje 40 civila srpske nacionalnosti, u različitom trajanju od jedan do 37 dana, prema kojima je postupano suprotno odredbama Ženevskih konvencija.

Zatočeni civili srpske nacionalnosti, držani su u nečovječnim uvjetima, mučeni i zlostavljani na različite načine, upotrebom alata, lemilica i električne struje, te su im nanošene teške tjelesne povrede, a nije im pružana ljekarska niti bilo kakva pomoć. U navedenim zlostavljanjima zatočenici su mučeni na ponižavajuće načine, pucano im je iz vatrenog oružja u blizini tijela, prijećeno im je smrću, te su višestruko premlaćivani, ispitivani i zlostavljani a u počinjenim zločinima su sudjelovali optuženi zajedno sa drugim osobama.

Optuženi se terete za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 173. KZ BiH. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.