BiH
6

Optuženi za ratne zločine Nedjeljko Matić u bijegu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH izdao je naredbu za raspisivanje potjernice za Nedjeljkom Matićem, koji je optužen za zločine počinjene na području Ljubuškog.

"Postupak u odnosu na Nedjeljka Matića je razdvojen od ostalih sedam optuženih zbog njegove nedostupnosti", potvrdili su za BIRN Justice Report u Sudu BiH.

On je s drugim osumnjičenim uhapšen 18. juna ove godine.

Sud je optužnicu protiv Matića i drugih potvrdio 6. augusta, a na prijedlog Tužilaštva BiH 14. augusta odredio je mjere zabrane sedmorici optuženih, a dan kasnije odredio je pritvor Matiću.

Osim Matića su optuženi: Ivica Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš. Na teret im je stavljeno da su od kraja aprila 1993. do marta 1994. godine učestvovali u zločinima počinjenim u zatvoru VIZ u Ljubuškom.

Prema Tužilaštvu BiH, u objektu VIZ bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena i djece, a koje su držane u nehumanim uslovima, mučene, zlostavljane, premlaćivane i pljačkane.

Istragu u ovom predmetu započeo je Haški tribunal, a proslijeđena je Tužilaštvu BiH na daljnje procesuiranje, prenosi BIRN.