Sud BiH
0

Optuženi negirali krivicu za nelagalno prebacivanje stranaca

FENA
Na ročištu za izjašnjenje o krivnji pred Odjelom II za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Suda BiH, u predmetu Miralem Mustafagić i drugi, optuženi Josip Vorgić, Tomo Vorgić, Damir Marošević, Mesur Ameti, Fahreta Curkić i Nesko Rahmanović izjasnili su se da nisu krivi.

Optuženi Mato Anđić nije se pojavio na ročištu, te će se o krivnji izjasniti naknadno.

Optuženi Miralem Mustafagić, Milorad Zoranović, Dževad Huseinbašić, Olga Popović, Darko Popović, Admira Mustafagić, Sanela Huseinbašić, Sulejman Vehabović, Emir Mešanović, Admir Deliomerović i Semir Selimović nisu se izjašnjavali o krivnji zbog sklopljenih sporazuma o priznanju krivnje sa Tužilaštvom BiH.

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je, 30. decembra 2010. godine, optužnicu u predmetu Miralem Mustafagić i drugi, koja optužene Miralema Mustafagića, Milorada Zoranovića, Dževada Huseinbašića, Olgu Popović, Darka Popovića, Admiru Mustafagić, Sanelu Huseinbašić, Josipa Vorgića, Tomu Vorgića, Damira Maroševića, Sulejmana Vehabovića, Mesura Ametija, Fahretu Curkić, Neska Rahmanovića, Matu Anđića, Emira Mešanovića, Admira Deliomerovića i Semira Selimovića tereti za krivično djelo organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje osoba.

U optužnici se navodi da su se optuženi od početka 2008. godine do 15. jula 2009. godine, radi sticanja izravne finansijske koristi, zajedničkim djelovanjem, organizirano bavili nedozvoljenim prebacivanjem-krijumčarenjem stranih državljana iz Albanije i Kosova na teritorij Republike Srbije, BiH, Republike Hrvatske i Republike Slovenije, i u zemlje zapadne Evrope.