BiH
45

Optužbe o sukobu interesa: Ministar zdravstva USK istovremeno i vlasnik apoteka?

Piše: M. Ć.
Dženis Šabulić
Dženis Šabulić
Dženis Šabulić, novoimenovani ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK (SBB) istovremeno je i vlasnik i osnivač apoteka “B-Pharm“, što predstavlja očiti sukob interesa.

Ovakvo nešto prezentirala je danas javnosti Aida Alagić, vlasnica grupacije apoteka Europharm.

"Dženis Šabulić je u Sudskom registru od 7. decembra 2011. do 24. maja 2016. upisan kao stopostotni vlasnik i osnivač "B-pharm" apoteka, a pored toga i danas je u Sudskom registru upisan kao osoba odgovorna za stručni rad i poslovanje poslovne jedinice "B-pharm" apoteka u Bužimu. Da li dotični radi u apoteci u Bužimu ili je ministar u Bihaću, ili možda oboje", zapitala se Alagić, dodajući da se radi o slučaju bez presedana u našoj državi.

Kao potvrdu tačnosti ovih tvrdnji ona navodi izvod iz Sudskog registra od 13. jula, iz kojeg je, prema njenim riječima, jasno i nedvosmisleno vidljivo da je kao osnivač "B-pharm" apoteka upisan Dženis Šabulić i da je isti prije mjesec i po dana izvršio promjenu u sudskom registru i osnivačka prava prebacio na svog uposlenika Muhameda Talakića.

"Činjenica da je Šabulić osnivačka i vlasnička prava prebacio na uposlenika Muhameda Talakića prije svega mjesec i po dana, samo je jedna simulacija sa ciljem obmane javnosti, medija, zdravstvenih radnika, zavoda, ministarstva i svih drugih insitucija na prostoru Unsko-sanskog kantona", kaže Alagić.

I pored toga, navodi dalje, iz Sudskog registra je vidljivo da je Šabulić upisan kao osoba odgovorna za stručni rad apoteke "B-pharm", poslovna jedinica u Bužimu.

"Dakle, i dalje je uposlenik apoteke, odnosno odgovoran je za stručni rad apoteke 'B-pharm' u Bužimu, a sada je i ministar zdravstva“, ističe Alagić, dodajući da Šabulić godinama krši Zakone, uredbe te brojne pravilnike sa zakonskom snagom, koji uređuju oblast zdravstva.

Nakon optužbi, oglasio se i Šabulić, novoimenovani ministar zdravstva, rada i socijalne politike USK, naglašavajući, kada je riječ o Aidi Alagić, da se radi o osobi koja očigledno ima problem sa svim i svakim ko hoće i pokušava raditi prema zakonu.

“Zakonitost očigledno smeta kolegici Alagić. Stoga ovim putem želim poručiti njoj i svima ostalima da ću raditi transparentno i isključivo prema zakonu. Moja bivša firma je prodana nekoliko mjeseci prije mog mandata za ministra zdravstva, rada i socijalne politike USK", kratko je kazao Šabulić.

Alagić je, s druge strane, poručila da je očigledno da Šabulić ima pravni interes da bude imenovan kao ministar zdravstva USK kako bi riješio privatne probleme, spriječio djelovanje kantonalnog ministarstva zdravstva u slučaju apoteke "B-pharm" poslovnica Ključ, te vršio pritisak na ZZO USK, ali i mnogobrojne zdravstvene ustanove na USK.

U skladu s tim, istakla je da će o svemu navedenom biti će obaviješten i Ured visokog predstavnika u BiH, kao i institucija Ombudsmena u BiH.