Livno
0

Opština treba preuzeti brigu o divljim konjima

SRNA
Vijećnici Opštinskog vijeća Livno zatražili su da Opština preuzme brigu o zaštiti divljih konja na visoravni Kruzi iznad Livna, koji godinama žive pod vedrim nebom, a postali su turistička atrakcija livanjskog kraja.

Na prijedlog načelnika opštine Luke Čelana, Služba za privredu i inspekcijske poslove 28. oktobra uputila je apel građanima da se uključe u javnu raspravu o nacrtu Odluke o zaštiti "ničijih" konja, koja će biti organizovana u zgradi Opštine 5. i 6. novembra.

Građani su pozvani da daju svoje mišljenje, sugestije, primjedbe i prijedloge na nacrt odluke kako bi Opštinsko vijeće u što kraćem roku razmatralo odluku kojom bi divlji konji na Kruzima napokon bili zaštićeni od lovokradica i kako u zimskoj sezoni ne bi ugrožavali bezbjednost saobraćaja na dionici magistralnog puta Livno - Kupres.

U potrazi za solju, konji tokom zime silaze na frekventnu saobraćajnicu gdje često stradaju od udara vozila, a tokom proljeća i ljeta u potrazi za hranom spuštaju se do obližnjih sela i uništavaju poljoprivredne usjeve pa su mještani livanjskih sela Potočani, Dobro i Zagoričani u više navrata od opštinskih vlasti tražili da preuzmu stalnu brigu o konjima.