BiH
12

Opozicija izlazi na proteste bez obzira na zabrane: Svašta je moguće, nisu isključene ni konfrontacije

Piše: N. N.
Foto: Nezavisne novine
Foto: Nezavisne novine
Predstavnici opozicionih političkih stranaka u RS-u danas su u Banjoj Luci održali novi sastanak i konferenciju za medije. Poručili su da na proteste izlaze bez obzira da li će im vlast dati potrebna odobrenja i saglasnosti.

Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, kazao je kako je neodgovorno od Dodika što, kao predsjednik RS-a, iznosi netačne i neprovjerene informacije. Dodik je, naime, jučer rekao da će proteste opozicije finansirati Turska.

"U njegovim rukama je i nož i pogača, pa nek odluči šta da upotrijebi", kaže Čavić.

Za kontramiting koji je najavio Dodik Čavić kaže da je neozbiljan i kontraproduktivan te da može dovesti do neželjenih scena.

"To je dovelo do ovih bezbjedosnih rizika", rekao je Čavić koji je dodao da nije isključeno da se dese i neke konfrontacije jer su ljudi isfrustrirani.

"Svašta je moguće. Zato je upravo odluka da se kontramiting održi isti dan na istom mjestu, u isto vrijeme, indukovala sve ove bezbjednosne aspekte", rekao je Čavić prihvativši odgovornost za sve ono što je zakon propisao.

Igor Crnadak, zamjenik predsjednika PDP-a, rekao je da su ovi protesti borba za jednu poštenu i uspješnu Republiku Srpsku.

"Bit će pokušaja da se narod zaplaši, ali ja želim da ih ohrabrim i pozovem da dođu. Svi mi iz Saveza za promjene bit ćemo u prvom redu. Bilo šta da se desi mi ćemo biti na prvoj liniji, ali sam uvjeren da ćemo mi protestirati na jedan miran način", rekao je Crnadak.

On je pozvao narod da ne vjeruje ni jednoj ni drugoj strani, već da razmisli svojom glavom.

"Kako je moguće da stranci finansiraju proteste ako su prije nekoliko dana bili kod Dodika na slavi? Ili Dodik laže ili je na slavu zvao one koji ruše RS", smatra Crnadak, dodavši da se radi o Dodikovim manipulacijama. Govor turskog premijera Ahmeta Davutoglua u Banjoj Luci na otvorenju Ferhadije Crnadak je nazvao neprimjerenim, ali je odbacio bilo kakve insinuacije o vezi opozicije sa Turskom ili Bakirom Izetbegovićem.

Prema nekim informacijama, MUP RS-a će blokirati dolazak demonstranata tako što će zaustaviti autobuse na ulazu u Banja Luku.

"Nadam se da neće raditi nešto takvo", rekao je Crnadak napomenuvši da će opozicija nakon protesta saopćiti koliko ih je koštala organizacija protesta.