Predstavnički dom PFBiH
0

Opet o imenovanju Upravnog odbora FTV-a

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U Sarajevu je za danas najavljena sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, a po riječima predsjedavajućeg Safeta Softića, bit će posvećena pitanju izbora novog saziva Upravnog odbora Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine.

Predstavnički dom je 3. juna na sjednici već otvorio raspravu o ponuđenoj listi kandidata, ali je izjašnjavanje poslanika odgođeno.

Odgađanje je uime parlamentarne Komisije za izbor i imenovanja zatražio poslanik Ismet Osmanović, obrazloživši da u tom trenutku, kad je sjednica bila već zašla u večernje sate, u skupštinskoj sali nema dovoljno poslanika iz parlamentarne većine koji bi osigurali podršku kandidatskoj listi.

Za razliku od ovog federalnog nivoa, Dom naroda se dan ranije, 2. juna, izjasnio i većinom glasova odobrio listu na kojoj su za članove Upravnog odbora Federalne radio-televizije predložena imena: Kadrije Hodžića, Bošnjaka po nacionalnosti, Igora Solde, Hrvata, Radenka Udovičića, Srbina i Gorana Samardžića iz reda ostalih naroda.

Hodžić je predložen za mandatni period od jedne godine, Soldo za trogodišnji mandat, Udovičić za dvogodišnji, a Samardžić za četiri godine mandata.

Ovaj kadrovski sastav predložilo je zajedničko parlamentarno tijelo čiji su članovi iz oba doma nakon što je i ranije lista bila u proceduri, ali u nešto različitim varijantama u jednom i drugom domu i osporavana u nekim elementima.

I 2. juna je u Domu naroda bilo primjedbi na predloženi kadrovski sastav ali je predsjedavajući Stjepan Krešić upozorio da odugovlačenje izjašnjavanja parlamentaraca o Upravnom odboru može štetiti samo RTV-u zbog toga što će ova medijska kuća dobiti određena sredstva od Evropske unije, kako je kazao, ako Parlament riješi imenovanje njenog upravnog tijela. Nakon Krešićevog upozorenja delegati Doma naroda su ubrzo glasali i odobrili predloženi kadrovski sastav Upravnog odbora.

Tokom rasprave, neki su zamjerili što među kandidatiranima nema nijedne žene niti Roma te što su iz ranijih prijedloga izuzeta imena Ivana Lovrenovića, Hrvata po nacionalnosti i Mehmeda Suljića, Roma.

Rečeno je i da o kandidatskoj listi treba da se izjasni još Predstavnički dom Federalnog parlamenta.

Najavljena današnja sjednica ovog doma treba da počne u 11 sati.