"Plaćeni, a ne rade"
62

Opet nije održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije: Šta će biti s odlukom o privremenom finansiranju?

A. Ku.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ni danas nije održana sjednica Zakonodavno-pravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog nedostatka kvoruma.

Kao i u prethodnim sedmicama kada je Komisija trebala zasjedati članovi iz opozicionih stranaka nisu došli zbog čega ona nije održana, a material koji treba doći na skupštinski dnevni red se samo gomila.

Na dnevnom redu današnje sjednice su se trebale naći 23 tačke.

Predsjednik ove Komisije Belmin Zukan kaže za Klix.ba da mu je neprihvatljivo da kolege koje su plaćene za to da obavljaju obaveze profesionalnih zastupnika odsustvuju sa radnog mjesta zbog drugih obaveza.

"Kolege koji ne dolaze na sjednice u medijima tvrde da je za njih sporna Odluka o izmjenama Poslovnika, međutim kolege odbijaju doći na sjednicu kako bismo uopće razgovarali o dnevnom redu sjednice Komisije. Pred svaku sjednicu Komisije mi zaprimimo e-mailove u kojim kolege navode da su ranije preuzeli druge obaveze. Meni je neprihvatljivo da profesionalni, odlično plaćeni zastupnik u Parlamentu preuzima druge obaveze u terminu kada ima obaveze na svom radnom mjestu, u Parlamentu", kaže Zukan.

Ističe da je riječ o neodgovornom odnosu kolega prema poslu koji rade, prema institucijama i najvažnije prema građanima kojima su obećali da će raditi.

Iz opozicije, s druge strane, kažu da će prisustvovati sjednici ukoliko bude skinuta tačka izuzme Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Ova tačka, kako tvrde, otvara mogućnost postavljanja Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH čemu se opozicione stranke protive.

Ukoliko se u skorije vrijeme ne održi sjednica Zakonodavno-pravne komisije FBiH može naći u ozbiljnom problemu.

Naime, Odluku o privremenom finansiranju FBiH trebaju razmatrati radna rijela nakon čega je oba doma Federalnog parlamenta moraju usvojiti do 31. januara.