Tematska sjednica
124

Općinsko vijeće Ilidže o vodozaštitnoj zoni: Ublažiti postojeća ograničenja

N. V.
Načelnik Muzur obrazložio probleme u vezi sa vodozaštitnom zonom (Foto: Općina Ilidža)
Načelnik Muzur obrazložio probleme u vezi sa vodozaštitnom zonom (Foto: Općina Ilidža)
Na tematska sjednici Općine Ilidža danas su razmatrana pitanja koja se odnose na vodozaštitnu zonu te je tom prilikom donijeto nekoliko zaključaka, saopćili su iz ove općine.

Kako je navedeno, sjednici su prisustvovali premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS), direktor kantonalnog Zavoda za planiranje Faruk Muharemović te predstavnici drugih institucija.

Načelnik Nermin Muzur (NiP) je, kako je istaknuto, slikovitom prezentacijom predstavio glavni problem koji se odnosi na vodozaštitnu zonu.

"Općina Ilidža je jedina općina u kojoj prirodno bogatstvo predstavlja teret i limitirajući faktor razvoja i održivog života", kazao je Muzur.

Napomenuo je da problemi postoje, kako je izjavio, godinama te se osvrnuo i na skoro 1.000 bespravno izgrađenih građevina u vodozaštitnoj zoni i otpada u određenim dijelovima. Naglasio je potrebu za izradom novog elaborata kojim će se, kako je ocijenio, pomoći rješavanju ovog problema te poručio da se politika ostavi po strani kako bi fokus ostao na pomenutom problemu.

"Sigurno je da uz dobru volju, a u skladu sa važećim normama kojima se regulišu pitanja dobara od općeg interesa sa jedne i prava vlasnika sa druge strane, a u vezi općeg interesa zaštite izvorišta pitke vode, postoji način za pronalaženje adekvatnog rješenja i balansa između općih i posebnih interesa svih građana", rekao je načelnik naglasivši da građani nisu u mogućnosti da svoju imovinu adekvatno iskoriste.

Kantonalni premijer Forto je skrenuo je pažnju na, kako je kazao, problem ljudskih prava, odnosno nemogućnost raspolaganja privatnom imovinom.

"Građani u takvoj situaciji, imovinu ne mogu prodavati, niti obrađivati, a pri tom im nije osiguran nikakav povrat sredstava. Također je naveo kako je važno da se u rješavanju ovog problema uključe i entiteti, s obzirom na to da entiteska granica prolazi kroz vodozaštitnu zonu", poručeno je.

Kantonalni ministar privrede Adnan Delić je predložio da se formira interresorna komisije koja će analizirati postojeći Elaborat o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju te izvrši procjenu o izradi novog. Kao jedno od mogućih rješenja je navedeno preusmjeravanje vodosnabdijevanja Kantona Sarajevo sa izvorišta Crne rijeke.

Obratili su se i općinski vijećnici te bivši uposlenici ove općine. Kako je saopćeno, dali su punu podršku u rješavanju problema.

Usvojeno osam zaključaka

Usvojeno je osam zaključaka na današnjoj tematskoj sjednici, a oni su:

  • "Općinsko vijeća Ilidža konstatuje da problemi vezani za vodozaštitnu zonu Ilidža evidentno nisu prepoznati u dovoljnoj mjeri, kao ni posljedice koje neposredno proizilaze iz očiglednog nerada nadležnih organa i propuštanja djelovanja u skladu sa njihovim nadležnostima, ali i u propuštanju realizacije ranije preuzetih obaveza i dužnosti koje su usko vezane za predmetni problem;
  • Općinsko vijeća Ilidža konstatuje da je prva vodozaštitna zona u svojim granicama nesporna i da je neophodno da Vlada Kantona Sarajevo, a sve u skladu sa svojim obavezama, u budžetu za sljedeću godinu osigura sredstva za dovršetak procesa otkupa zemljišta ove zone, uvažavajući nesporna prava vlasnika na naknadu štete. Plan i otkup programa sačiniti uz konsultacije i saradnju s Općinom Ilidža;

  • Općinsko vijeća Ilidža zahtjeva da se bez odlaganja formira radno tijelo sa ciljem utvrđivanja konkretnih činjenica, sadržanih u Elaboratu o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju te posebno: dostavljanje informacije o tačnoj površini otkupljenog zemljišta u vodozaštitnoj zoni, informacija o visini utrošenih sredstava za otkup zemljišta u vodozaštitnoj zoni, informacija o tačnom iznosu novčanih sredstava prikupljenih po osnovu posebne naknade na računu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo od juna 2009. i informacija o utrošenim i realizovanim sredstvima iz iznosa prikupljene posebne naknade od 8. septembra 2009. do danas, a u vezi sa Zaključkom vlade Kantona Sarajevo iz 4. juna 2009..

Rok za realizaciju ove tačke je 31. decembar ove godine;

  • Općinsko vijeća Ilidža zahtjeva da se izvrši analiza činjeničnog stanja sadržanog u Elaboratu o zaštiti izvorišta vode za piće u Sarajevskom polju i to od stručnog nezavisnog tijela, sa posebnim osvrtom na ekonomske i razvojne aspekte općine Ilidža, a sve u cilju smanjenja i ublažavanja posebnih ograničenja, posebno onih u drugoj vodozaštitnoj zoni.

Prilikom usvajanja ovih mjera neophodno je uzeti u obzir činjenicu da je u planu donošenje urbanističkog plana Kantona Sarajevo čiji sastavni dio moraju biti predložene mjere ublažavanja ograničenja.

Rok za realizaciju ovog zaključka je kraj marta sljedeće godine.

  • Općinsko vijeće Ilidža zahtjeva da u slučaju nemogućnosti realizacije zaključka broj četiri u navedenom roku, Vlada Kantona Sarajevo do 30. juna 2022. sačini konkretan plan i program otkupa zemljišta iz druge vodozaštitne zone, a sve u cilju zaštite izvorišta vode za piće u Kantonu Sarajevo;

  • U svim formiranim radnim tijelima zahtijevamo da najmanje jedan član tijela bude predstavnik Općine Ilidža;

  • Općinsko vijeća Ilidža je opredijeljeno da u slučaju izostanka realizacije naprijed navedenih zaključaka, odnosno ne poduzimanja adekvatnih mjera iz nadležnosti organa i tijela Kantona Sarajevo i Federacije Bosne i Hercegovine, da se građani općine Ilidža, koji posjeduju nekretnine u vodozaštitnoj zoni podrže u aktivnostima koje će za posljedicu imati obeštećenje istih, a sve u skladu s važećim propisima, posebno iz oblasti imovinskih prava;

  • Općinsko vijeća Ilidža zadužuje općinskog načelnika da o poduzetim aktivnostima na realizaciji ovih zaključaka, redovno obavještava Općinsko vijeće, te da u budžetu za sljedeću godinu planira sredstva za pravne i konsultantske usluge s ciljem rješavanja navedene problematike".

Iz Općine Ilidža saopćili su da je ova tematska sjednica Općinskog vijeća održana u hotelu Hills uz poštivanje epidemioloških mjera.