BiH
6

Općina Stari Grad: Gradski prijevoz, vodovodna i kanalizaciona mreža nisu u našoj nadležnosti

FENA
Izgradnja i održavanje vodovodne i kanalizacione mreže u nadležnosti je KJKP ''Vodovod i kanalizacija'', poručuju iz Općine Stari Grad Sarajevo, zbog učestalih obraćanja građana mjesnim zajednicama, s ciljem rješavanja problema kvarova na vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.

Navode da se sve više građana obraća mjesnim zajednicama tražeći da Općina Stari Grad Sarajevo finansira sanaciju kvarova na vodovodnoj ili kanalizacionoj mreži, jer prema njihovim tvrdnjama, iz nadležnih službi KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' dobijaju odgovor da će kvarovi biti sanirani ''ako to općina plati''.

  • Ovakva situacija građane zbunjuje i dovodi u nedoumicu oko nadležnosti u rješavanju problema. Općina Stari Grad Sarajevo insistira da KJKP ''Vodovod i kanalizacija'' prekine s tom praksom, te da se profesionalno odnosi prema svojim obavezama i nadležnostima - navode u saopćenju iz Općine.

Općina Stari Grad Sarajevo nije nadležna, niti ima osigurana finansijska sredstva za tu namjenu, a slična situacija je i po pitanju javnog gradskog prijevoza.

Navode da nadležne službe KJKP ''Gras'' građane, nezadovoljne zbog neredovnog prijevoza, upućuju u mjesne zajednice ili šalju direktno u Općinu Stari Grad sa zahtjevima da im Općina uplati sredstva za nabavku vozila ili rezervnih dijelova kako bi mogli obavljati svoju osnovnu djelatnost.

  • Ovakvo ponašanje pojedinaca u javnim preduzećima je nedopustivo i neodgovorno, te zahtjevamo da se prekine ovakva praksa, a za rješavanje svojih problema da se obrate nadležnim ministarstvima u Vladi Kantona Sarajevo - istaknuto je.

Dodali su da će Općina Stari Grad Sarajevo ubuduće, kao i mnogo puta do sada, sukladno svojim finansijskim mogućnostima, pomagati u rješavanju problema svojih građana.