Sarajevo
21

Općina Novi Grad: Stanje prirodne opasnosti proglasili smo zbog pojave zmija i štakora

Klix.ba
Općina Novi Grad Sarajevo je zbog pojave zmija i štakora, usljed neadekvatno tretirane vegetacije ove godine, saopćila da je zatražen hitan sastanak sa ministrom komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo, Senadom Hasanspahićem.

Saopćili su da je nakon niza održanih sastanaka sa predstavnicima KJKP "PARK" i velikog broja pritužbi građana da je stanje komunalne higijene na javnim zelenim površinama na području općine Novi Grad Sarajevo, više nego urgentno, a što je izazvalo pojavu gmizavaca, glodara, te stvorilo povećanu opasnost od pojave raznih zaraznih bolesti.

"Na sastanku su predstavnici Općinske vlasti tražili adekvatnu reakciju nadležnog Ministrstva, kojom se nastala situacija mora hitno rješavati, kako bi se spriječile moguće posljedice. Konstatovano je da KJKP 'PARK' nije u stanju adekvatno odgovoriti nastalom problemu bez angažmana sezonskih radnika, čija procedura odobravanja od strane JU 'Služba za zapošljavanje KS' nije okončana ni do današnjeg dana", saopćeno je iz Općine Novi Grad.

Ističu da je analizom i razmatranjem ozbiljnosti nastale situacije, Štab donio Odluku o utvrđivanju mjera zaštite i spašavanja usljed postojanja neposredne opasnosti od nastanka prirodnih i drugih nesreća zbog loše higijensko-epidemiološke situacije na dijelu općine Novi Grad Sarajevo, a shodno članu 134 i 138. stav 3. Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća ("Službene novine FBiH", br. 39/03, 22/06 i 43/10).

"Isti dan aktivirane su sve strukture civilne zaštite i JP 'LOKOM' (čiji je osnivač Općina) da u koordinaciji sa raspoloživim strukturama KJKP 'PARK' što hitnije pokušaju stanje normalizirati, a nakon toga prepustiti na dalje održavanje nadležnom preduzeću", stoji u saopćenju.

Navode da je predloženo da se angažuju i uposlenici Općine (na osnovu adekvatne preraspodjele posla unutar Organa javne uprave), kako bi u što hitnijem roku, bez ikakvih dodatnih troškova, bili na ispomoći saniranja nastalog stanja.

"Sjednici Štaba prisustvovali su predstavnici resornog kantonalnog ministarstva, KJKP 'PARK', JU 'DOMOVI ZDRAVLJA', te predstavnici 12 Savjeta mjesnih zajednica najgušće naseljenih dijelova općine", navodi se.

Akcija je počela 21. juna 2017. godine i trajat će do petka, 7. jula 2017. godine, kada se očekuje da će se koordiniranim djelovanjem sanirati većina javnih površina na kojim se nalaze i dječija igrališta, parkovski mobilijari i šetnice za naše građane.