BiH
2

Općina Novi Grad: Devet stanova za povratnike srpske nacionalnosti

FENA
Sanacija i rekonstrukcija tri stana i šest kuća za povratnike srpske nacionalnosti u sarajevskoj Općini Novi Grad trebali bi početi narednih dana, a završetak je planiran za tri mjeseca.

Tim povodom, Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji i sanaciji devet stanova na području Općine Novi Grad za povratnike srpske nacionalnosti danas su u Sarajevu potpisali Semir Efendićnačelnik Općine Novi Grad, Mlađen Božović direktor Fonda za povratak BiH i Latif Kolak, direktor građevinske firme Kolinvest d.o.o iz Sarajeva, koja je izabrana za izvođača radova.

"Na ovaj način Općina Novi Grad učestvuje u aktivnostima koje provodi Fond za povratak BiH i doprinosi realizaciji Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Vrijednost radova na sanaciji i rekonstrukciji kuća i stanova za povratnike srpske nacionalnosti u općinu Novi Grad Sarajevo iznosi oko 104.000 KM, a finansira se sredstvima Fonda za povratak BiH“, kazao je načelnik Semir Efendić.

Prema riječima Mlađena Božovića, sredstva za ovaj su obezbijeđena iz udruženih sredstava od bh. entiteta, Distrikta Brčko i budžeta Zajedničkih institucija BiH.

Direktor firme Kolinvest Latif Kolak ističe da je najveći broj ovih objekata na području Rajlovca, odnosno "jedan objekt će se graditi iz temelja, dok će se na ostalim obavljati rekonstrukcija i sanacija“.

Iako se radi o projektu po sistemu "Ključ u ruke“ iz 2009. godine, realizira se u ovoj godini zbog problema oko nedostatka sredstava, saopćeno je iz Općine Novi Grad.