Važan projekt
128

Općina Ilidža prva u FBiH nakon 30 godina aviosnimanjem Vlakova započela obnovu premjera

V. K.
Nakon temeljitih priprema, uspostavljanja pravnog okvira i definisanih zadataka, 24. decembra. 2021.godine, aviosnimanjem Vlakova, tačnije katastarske općine Vlakovo, počela je obnova premjera na području Općine Ilidža.

Današnji datum ostat će upamćen kao pionirski korak ove lokalne zajednice koji će na kraju iznjedriti Katastar nekretnina, tačnu, pouzdanu i jedinstvenu evidenciju o nekretninama, prvu takve vrste u Federaciji još od osamdesetih godina prošlog stoljeća, ali i prvu u historiji Ilidže.

Važnost i značaj ovog projekta možda se najbolje oslikava i u interesu koji su pokazali stanovnici Vlakova tokom pripreme za avionsko snimanje.

Nakon što je krajem septembra ove godine Općinsko vijeće Ilidža usvojilo Odluku o obnovi premjera na području općine Ilidža potpisan je Sporazum sa Federalnom upravom za geodetske i imovinsko-pravne poslove te su definisane obaveze u cilju provođenja ovog projekta.

"Još ranije smo iskazali našu punu opredjeljenost da kroz saradnju s najvišim nivoima vlasti unaprijedimo stanje u našoj lokalnoj zajednici, s posebnim naglaskom da budemo servis našim građanima kakav zaista zaslužuju. Današnje aviosnimanje i početak obnove premjera na području Vlakova zaista mogu nazvati historijskim danom za općinu Ilidža, ali i sve njene stanovnike", rekao je načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur.

Općinski načelnik naglasio je i kako je javna evidencija o nekretninama izuzetno važna polazna tačka za dugoročni razvoj naše općine, zbog čega je bitno da se efikasno riješe problemi sa kojima se naši građani susreću.

"Obnova premjera stvorit će pretpostavke i za adekvatnije prostorno planiranje, kao i za bolje upravljanje građevinskim zemljištem ali i drugim resursima naše lokalne zajednice", kazao je načelnik Muzur.