BiH
0

Općina Centar izdvojila 10.000 KM za Međunarodni kamp mira

FENA
U sarajevskoj Općini Centar jučer jer upriličeno potpisivanje protokola na osnovu kojeg je Općina iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila grant u iznosu od 10.000 KM neprofitnoj organizaciji ''Za Srebrenicu'' za realizaciju projekta ''Međunarodni kamp mira - Srebrenica 2012.'' koji će se održati od 15. jula do 15. augusta ove godine.

U ime Općine Centar protokol je potpisala pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Zakira Šero, a uime Udruženja ''Za Srebrenicu'' predsjednik Hakija Meholjić, saopćeno je iz Press službe Općine Centar.

Cilj ovog projekta je izgradnja Međunarodnog centra za mir Srebrenica kao simbola stradanja i simbola mira, tolerantne sredine i zajedničkog života uz poštovanje drugog i drugačijeg.

Na ''Međunarodnom kampu mira - Srebrenica 2012.'' planirano je okupljanje više od 300 učesnika iz BiH i susjednih država, gdje će se voditi panel diskusije, treninzi i seminari o raznim temama kao što su ljudska prava, život u različitosti, religija, politika.

Namjera je da se implementacijom projekta educiraju mladi te doprinese većoj sigurnosti i toleranciji, poboljšanju kvaliteta komunikacije između različitih etničkih grupa, naročito među mladima te sklapanju novih prijateljstava s ljudima iz drugih zemalja.

U okviru kampa planirano je održavanje sajma domaćih proizvoda, izložbi i drugih kulturnih sadržaja i sportskih susreta.