Ciciban igrališta
71

Općina Centar i preduzeće "Park" mališanima grade mjesto za igru u centru Sarajeva

Klix.ba
Saradnja Općine Centar i preduzeća "Park" na izgradnji novih i obnovi postojećih dječijih, projektom nazvanih "ciciban" igrališta na području ove općine se nastavlja i ove sezone i za rezultat će uskoro imati dvanaesto igralište za svega godinu dana.

U toku izgradnja novog "ciciban" igrališta na Marijin dvoru. Nova lokacija na kojoj je krajem prošle sedmice započelo uređenje, do tada zapuštenog i neiskorištenog zemljišta je površina na Marijin dvoru u blizini objekta "SCC-a.

Radnici preduzeća "Park" već su pripremili zemljište, odnosno uklanjanje travnog sloja i nivelisanje terena, a završeno je i postavljanje zaštitne ograde oko igrališta visoke metar i po.

Jučer i danas vrši se postavljanje kulir ploča, od kojih se grade pristupne staze do i unutar igrališta. Projektom je planirano, a već su postavljene i korpe za sitni otpad, dok je ekipa "Park"-a specijalizovana za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih površina, izvršila i ugradnju postolja za šest klupa za odmor. Samo igralište uskoro će, kada pripremni radovi budu završeni, krasiti i novi, standardizovani dječiji mobilijar, odnosno vrteške, klackalice, ljuljaške, tobogan, a uz svaki rekvizit bit će postavljena i pripadajuća antistres, gumena podloga. Inače to je karakteristika svakog od maja prošle godine do sada izgrađenog ili rekonstruisanog dječijeg igrališta za koji Općina Centar izdvaja finansijska sredstva, a gradi ih preduzeće "Park".

Do sada su ne računajući ovo dječije igralište, novi prostor za igru dobili najmlađi stanovnici ulica Muhameda Hadžijahića i Nusreta Šišića Dede, u Kranjčevićevoj kod vrtića 'Leptirić', u ulici Koste Hermana kod vrtića „Lane“, ulica Mehmeda Spahe i Dalmatinska, u ulici Husrefa Redžića, Branilaca Šipa, na uglu ulica Čobanija i Hamdije Kreševljakovića, u ulici Patriotske lige, na Soukbunaru, u Nahorevu i u ulici La Benevolencija.

Radovi na izgradnji "ciciban" igrališta na Marijin dvoru bit će nastavljeni i narednih dana, a u skladu s vremenskim prilikama bit će i završeni u projektom predviđenom roku.