BiH
0

Općina Centar dodijelila 10.000 KM pomoći NUB-u

FENA
Općina Centar je u četvrtak donirala 10.000 KM Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB) kao interventnu pomoć u deblokadi grijanja.

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je rekao kako su institucije kulture u gradu Sarajevu u vrlo teškoj situaciji i Općina je izdvojila sredstva iz budžeta za pomoć tim institucijama.

  • Iako NUB BiH nije tražio, ali ja imam potrebu da kao načelnik Općine Centar i kao čovjek, čiji građani koriste usluge ove bibliotete, dodijelim prvu pomoć za ovu ustanovu kako bi odblokirali grijanje i kako bi mogli normalno da rade", rekao je Bećirević.

Uz nadu, dodao je Bećirević, da će Vijeće ministara BiH, kada bude formirano, prepoznati ove institucije i da će biti uvrštene u budžet onako kako to oni zaslužuju i da neće dolaziti do ovakvih situacija .

Poslije javnog apela o dramatičnoj situaciji u Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci BiH kao prepoznatljivoj instituciji kulture od značaja za BiH, ovo je prvi konkretni čin pomoći i podrške.

  • Načelnik je interventno djelovao i sa 10.000 KM da tim sredstvima odblokiramo grijanje i da se ljudi koji ovdje rade osjećaju kao ljudi, da im ne budu povrijeđena ljudska prava i da mogu na zadovoljstvo akademske zajednice grada Sarajeva i BiH obavljati svoju misiju i biti u misiji kulture, nauke i obrazovanja", rekao je dr. Ismet Ovčina, direktor NUBBiH.

U Nacionalnoj univerzitetskoj biblioteci, koja je riznica kulturno-historijske baštine BiH, već nekoliko dana nema grijanja jer im je isključeno zbog duga od 80.000 KM.