BiH
16

Omersoftić: BiH je nezakonito dala naše lične podatke Sloveniji, sigurnost bh. građana je ugrožena

Piše: M. N.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba (Foto: E. H./Klix.ba)
Amila Omersoftić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Devizne štediše koje su imale štednju u Ljubljanskoj banci kazali su kako je njihova situacija postala tragična, da je sigurnost svih građana BiH ugrožena, a da je BiH postala sudionik kriminala koji Slovenija godinama vrši nad štedišama.

Kako je kazala Amila Omersoftić iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH, Ljubljanska banka je saopćila, nakon što su trebale početi prve isplate štednji, da su podaci štediša uništeni i da ne mogu dobiti svoj novac.

"Ovo je u svakoj zemlji na svijetu krivično djelo i podnijeli smo krivičnu prijavu Tužilaštvu Slovenije. Podaci su postojali u junu prošle godine i tokom sudskog postupka i pitamo se kako su mogli biti uništeni tri mjeseca nakon što smo pozvani. Slovenija u svom ovogodišnjem budžetu nije osigurala novac za štediše iz BiH, ali jeste za štediše iz Hrvatske. To je manipulacija", kazala je Omersoftić.

Istakla je kako je Slovenija pokušavala uvući u problem i prebaciti odgovornost na BiH, te da je BiH "nasjela".

"BiH je izgleda preuzela odgovornost za kriminalne radnje Ljubljanske banke. Slovenija nam je rekla da je bh. vlada 27. aprila potpisala da preuzme obavezu i odgovornost da svu dokumentaciju koja je potrebna za deviznu štednju da Slovencima kako bi je skenirali. To nije dozvoljeno Zakonom o zaštiti ličnih podataka jer prema njemu niko ne može uzimati niti davati moje podatke bez saglasnosti. Zabranjeno je i Zakonom o arhivskoj građi jer su podaci Ljubljanske banke tajni i spadaju u arhivsku građu", kazala je Omersoftić.

Sada se dešava da postoje štediše kojima je rečeno da o njima nema podataka ili da nemaju štednju. Omersoftić je javno prozvala Denisa Zvizdića kao odgovornu osobu za ovu situaciju i od njega zahtijevaju da im kaže šta je potpisao sa Slovencima, ko je njima dao njihove podatke i u koju svrhu, te po kojim pravilima je dozvoljeno da Slovenija preuzme dokumentaciju.

Amila Omersoftić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Amila Omersoftić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)

"Mi postajemo najnesigurnije osobe na svijetu. U ponedjeljak ćemo sa cijelim slučajem upoznati SIPA-u i Tužilaštvo BiH da se zna ko se igra s našom imovinom i zašto nas Agencija za zaštitu ličnih podataka nije zaštitila. Zašto Sud BiH kojem smo dali tužbu drži predmet u ladici i zašto na Općinskom sudu Sarajevo nismo mogli dobiti naredbu Ministarstvu finansija FBiH da da potvrdu u kojoj se vidi da moja štednja nije potrošena privatizacijom", rekla je.

Štediše se pitaju ko se igra s njim, naglasivši da ovo više nije pitanje štednje već pitanje sigurnosti svih bh. građana.

"Predsjednik Vijeća ministara BiH mora odgovarati za ovu situaciju i svi sudovi i sudije koji neće da zaštite ove građane. Nadam se da će naši građani shvatiti ozbiljnost ove situacije sa podacima jer danas smo mi, a sutra vi", upozorila je Softić.

Na kraju je poručila kako će štediše aktivirati tužbu za Evropskom sudu za ljudska prava te je pozvala sve štediše koji nisu poslali ili potpisali tužbu da to učine.