Okrugli sto u Sarajevu
178

Olovke zamijenili puškama: Maloljetni borci nisu morali braniti BiH, ali želja je nadjačala

Klix.ba
Okrugli sto na temu "Uloga maloljetnih dobrovoljaca u odbrani BiH od agresije" održan je danas u Sarajevu, odakle je poručeno da su maloljetnici, koji su olovke zamijenili puškama, dali nemjerljiv doprinos u odbrani Bosne i Hercegovine.

Skup je imao za cilj, kako je to saopćeno, kreiranje platforme na kojoj treba da počiva historijska građa o herojskoj borbi za opstanak Bosne i Hercegovine, ali ujedno treba da bude i matrica po kojoj se ostavlja trag za buduće generacije.

Almir Šegalo je imao 16 godina kada se priključio Armiji Bosne i Hercegovine.

"Priključio sam se u aprilu 1992. godine, kada je naš jedan priajtelj iz mahale sa Soukbunara poginuo. Nas nekoliko smo se tada priključili u tadašnju Teritorijalnu odbranu. Mada je bilo teško našim roditeljima, mi smo odlučili da idemo i branimo našu državu i grad. Najmlađi pripadnik kojeg ja znam imao je 15 i po godina kada se priključio odbrani grada", kazao je Šegalo.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko kazao je da je pitanje maloljetnih boraca jedna od osjetljivijih tema koje su vezane za rat u našoj zemlji.

"Njihov značaj je nemjerljiv. U tim danima oni su zamijenili školske klupe, odlaske na more, diskoteke stvarima koje i ne razumiju. Nisu oni znali šta znači imati pored sebe amuptaciju ili ubijenog kolegu, ali oni su išli bez obzira na sve da sačuvaju šta se sačuvati može", rekao je Jusko.

Učesnicima je poručio kako treba da se ujedine sada više nego ikada.

"Sjetite se vremena kada smo čepove vode, posljednju cigaretu dijelili. Sada nam to treba više nego ikada", poručio je ministar jusko.

Udruženje maloljetnih boraca Opštine Centar i JU Fond Memorijala KS u sklopu manifestacije Odbrana BiH Igman 2019, u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači, organizovali su okrugli stol na temu “Uloga maloljetnih dobrovoljaca u odbrani BiH od agresije”.

Direktor JU Fond Memorijala KS Suad Zijadić izjavio je kako su neki bili obavezni da se odazovu pozivu da brane domovinu a nisu, dok s druge strane maloljetni borci nisu morali da se odazovu a odazvali su se.

Okrugli stol na temu "Uloga maloljetnih dobrovoljaca u odbrani BiH od agresije" organizovan je u sklopu manifestacije Odbrana BiH Igman 2019, u multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači.

Organizator je Udruženje maloljetnih boraca Opštine Centar i JU Fond Memorijala KS, a suorganizator manifestacije JU Fond Memorijala KS.