BiH
26

Oleg Čavka za Klix.ba: Dobrovoljno sam dao izjavu i predao telefon Tužilaštvu BiH

Piše: A. B.
Oleg Čavka
Oleg Čavka
Državni tužioc Oleg Čavka za Klix.ba je kazao da je jutros u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine dao dobrovoljne iskaze i predao mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu "Lutka".

Prema Čavkinim riječima, tokom prošle i ove godine vođena je istraga u predmetu Beriša Sulejman i drugi te je prema informacijama iz Hrvatske, od Tužilaštva BiH zatraženo da izvrše pretres strana Anesa Kurbegovića.

"Od Kurbegovića smo prilikom pretresa oduzeli nekoliko telefona, kreditnih kartica i drugih predmeta. Optužnicu u tom predmetu sam pripremao u toku juna i povremeno u jula, a predmet sam nosio kući, gdje se nalazio i mobilni telefon. Jutros sam dao izjavu tužiocu Mihajloviću i dobrovoljno predao kompletan spis, gdje se između ostalih, nalazio i sporni telefon", kazao je Čavka.

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je državni tužilac uzeo mobitel iz spisa, te je, u kasnim noćnim satima, ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe.

Anes Kurbegović inače posjeduje dvojno državljanstvo i Srbije i BiH, rođen je u Prijepolju i odranije je poznat kao osoba iz kriminalnog miljea. Iz Tužilaštva BiH je saopćeno da ova instituacija provodi određene aktivnosti, te da je odlučna suprotstaviti se svim oblicima nezakonitosti i zloupotreba, bez izuzetaka, pa i ako se radi o uposleniku Tužilaštva BiH.