BiH
384

Pretresene prostorije Tužilaštva BiH, tužilac Oleg Čavka osumnjičen za krađu dokaznog materijala

Piše: E. S. H.
Foto: Slobodna Bosna
Foto: Slobodna Bosna
U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine u toku je pretres koji vrše pripadnici SIPA-e, a kako saznaje Klix.ba pretresa se kancelarija državnog tužioca Olega Čavke.

Kako piše Slobodna Bosna, tužilac je osumnjičen da je otuđio mobilni telefon koji je u okviru krivičnog postupka oduzet od Anesa Kurbegovića, jednog od optuženih u predmetu "Lutka".

Dosadašnjom istragom je utvrđeno da je državni tužilac uzeo mobitel iz spisa, te je, u kasnim noćnim satima, ubacivao svoju SIM karticu, na osnovu čega su i otkrivene njegove zloupotrebe.

Anes Kurbegović inače posjeduje dvojno državljanstvo i Srbije i BiH, rođen je u Prijepolju i odranije je poznat kao osoba iz kriminalnog miljea.

Kurbegović je 2008. godine osuđen pred Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal Okružnog suda u Beogradu na tri godine i dva mjeseca zatvora zbog oružanih pljački u Srbiji i inostranstvu.

Grupa kojoj je pripadao Kurbegović osuđena je za pljačke pumpi u Gornjem Milanovcu, Paraćinu i Zrenjaninu, sportskih kladionica u Subotici i pošte u Novom Sadu, kao i razbojništva u Austriji, Švajcarskoj i BiH.

Kurbegović je uhapšen i 2009. u Sarajevu, ali je nakon 15 dana pritvora pušten da se brani sa slobode.