BiH
0

Okrugli sto o ustavnoj reformi u BiH

FENA
Međunarodni centar za demokratsku tranziciju (ICDT) organizirat će danas u Sarajevu okrugli sto o ustavnoj reformi u Bosni i Hercegovini.

Okrugli stol, koji podržavaju Ministarstvo vanjskih poslova Mađarske i švicarska Agencija za razvoj i saradnju, ima za cilj da podrži proces ustavne reforme u BiH.

Domaći i međunarodni stručnjaci će razgovarati o praktičnim načinima za nastavak reformskog procesa stvaranjem zajedničke platforme za sve zainteresirane strane i istraživanjem mogućih institucionalnih modela koji mogu pomoći u napretku željno očekivane ustavne reforme.

Na otvaranju ovog skupa izjave će dati predsjednica Ustavnog suda BiH Seada Palavrić, predsjednik Srpskog građanskog vijeća Mirko Pejanović, ambasador Mađarske u BiH Imre Varga, ambasador Švajcarske u BiH Rolf Lenz i predsjednik Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju Istvan Gyarmati.

Zaključci sa okruglog stola bit će predstavljeni na konferenciji za medije u utorak.

Ovaj okrugli stol je dio projekta Međunarodnog centra za demokratsku tranziciju "Podrška ustavnoj reformi u BiH". U nastavku projekta bit će razrađene specifične preporuke za novi ustav i konkretan akcioni plan.