BiH
0

Okončan projekt borbe protiv maloljetničkog kriminala

FENA
Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ambasada Velike Britanije u BiH i organizacija Save the children UK - program u Bosni i Hercegovini zajednički su danas na pres-konferenciji u Sarajevu predstavili Nacrt uredbe o vaspitnim preporukama za maloljetnike koji su u sukobu sa zakonom.

Nacrt je urađen u sklopu projekta "Izgradnja kapaciteta za implementaciju državne Strategije za borbu protiv maloljetničkog prestupništva", koji je rađen 16 mjeseci i koji je uz finansijsku podršku Vlade Velike Britanije provela organizacija Save the children UK.

Na pres-konferenciji je rečeno da je Strategiju protiv maloljetničkog prestupništva u BiH usvojilo 2006. godine Vijeće ministara BiH. Ukupna vrijednost projekta je 50.000 eura, a finansijski ga je podržala i Vlada Velike Britanije.

Cilj projekta je bio da se promoviraju mehanizmi koji će s jedne strane odvratiti maloljetnike od činjenja krivičnih djela, odnosno od ulaska u sistem krivičnog zakonodavstva i istovremeno zagovarati alternativne pristupe rješavanju problema mladih koji su već došli ili mogu doći u sukob sa zakonom.

“Ova uredba je nastala kao rezultat potrebe da se na maloljetničku delikvenciju reagira na najbolji mogući način”, kazao je ministar sigurnost BiH Tarik Sadović, pozivajući entitetske vlade da ovu uredbu usvoje što prije.

On je naglasio da je spomenuta uredba zapravo unapređenje postojećeg zakonodavstva u BiH i uvođenje u praksu standarda EU-a.

"Sve treba pokušati da bi se maloljetni prestupnici ili, kako sam ih nazvao, 'crni biseri', vratili na pravi put", kazao je Sadović.

Izrazio je žaljenje što još nije imenovana komisija koja bi vršila nadzor nad primjenom te strategije, ali je napomenuo da je ipak u završnoj fazi usuglašavanje oko teksta nove odluke kojom će biti formirana komisija i date joj odgovarajuće nadležnosti u primjeni strategije.

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft je kazao da je spomenuti projekt odličan primjer kako državne institucije, međunarodni donatori i nevladine organizacije mogu raditi zajedno na postignuću zajedničkog cilja.

Projekt je realiziran putem promocije modela prevencije maloljetničkog prestupništva u 12 osnovnih škola u pet općina širom BiH; promocije alternativnog postupanja s maloljetnicima kroz izradu Nacrta uredbe o primjeni vaspitnih preporuka prema maloljetnicima, čija je svrha da se ne pokreće postupak prema maloljetnom počinitelju krivičnog djela i da se njihovom primjenom utječe na maloljetnika da ubuduće ne čini krivična djela.