Pale
0

Oko 1.500 građana u podršci Karadžiću

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Građani Pala, mjesta gdje živi porodica haškog optuženika Radovana Karadžića danas su se u velikom broju odazvali pozivu Srpske demokratske stranke da mirnom šetnjom daju podršku Karadžiću, koji se nalazi u pritvoru Specijalnog suda u Beogradu i čeka prebacivanje u Haag.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić kazao da je da okupljanje i mirna šetnja građana, kojih je bilo oko 1.500, pod sloganom „Hod za Srpsku" nije protest građana protiv bilo koga, „već hrišćanska molitva" za Radovana Karadžića.

Bosić je posjetio i Karadžićevu porodicu na Palama, te govorio o svojoj jučerašnjoj posjeti Karadžiću u Sudu u Beogradu.

Prema Bosićevim riječima, Karadžić mu je u razgovoru rekao da mu „najteže pada što su nevini ljudi patili zbog potrage za njim“.

Bosić je rekao da je „Karadžić posebno pomenuo stradanje sveštenika Jeremije i njegovog sina Aleksandra Starovlaha tokom akcije SFOR-a, 1. aprila 2004. godine, kao i svoju porodicu i mnoge druge koji su praktično kažnjeni zbog ničega“.

Predsjednik SDS-a je kazao da „sada, kada se pokazalo da se Karadžić sam krio, očekuju od međunarodne zajednice da snosi odgovornost za sve što je do sada uradila, te da rehabilitira sve ljude koji su bili izlovani zbog, navodog, učešća u mreži podrške Karadžiću“.

Bosić je dodao i da se "porodica Radovana Karadžića nalazi u specifičnoj izlolaciji već duži niz godina, ali i u nehumanom tretmanu ne samo od međunarodne zajednice, već i od institucija RS-a“, te dodao da „cjelokupno društvo u RS treba da uradi sve da se porodici Karadžić omogući normalan život koji do sada nisu imali“.

I u drugim gradovima RS-a u organizaciji SDS-a su održani skupovi podrške Karadžiću.