BiH
16

Okerić: Komunikacija i koordinacija između MUP-a KS i Tužilaštva KS su izuzetno loše

Piše: N. N.
Elvedin Okerić (Foto: Klix.ba)
Elvedin Okerić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Komisije za sigurnost Skupštine KS Elvedin Okerić kazao je na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine KS da je sigurnost u kantonu narušena nakon posljednjih događaja, a prije svega ubistva dviju studentica u saobraćajnoj nesreći.

Okerić je rekao da u ovom trenutku nije moguće ad hoc utvrditi ko je odgovoran, ali je iznio podatak da je saradnja i koordinacija između MUP-a KS i Tužilaštva KS izuzetno loša, što se posebno moglo vidjeti u slučaju smrti Dženana Memića.

Prema Komisiji za sigurnost komesar MUP-a KS Vahid Ćosić je onemogućio komisiju i ad hoc tijelo da izvrši kompletan uvid u predmet. Nakon toga Komisija je pokrenula disciplinski postupak protiv komesara Ćosića jer je onemogućio nadzor nad radom komesara, kao i druge prekršaje. Stav Komisije za sigurnost Skupštine KS potvrdio je ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić koji je i pokrenuo disciplinski postupak pred Nezavisnim odborom za izbor i reviziju rada komesara MUP-a KS.

Okerić je dodao i da MUP KS nikad nije uspostavio Odbor za žalbe građana, pa se građani žale Komisiji koja nema nadležnosti da reagira. Što se tiče statističkih izvještaja MUP-a KS, Okerić je rekao kako su oni svedeni na puku statistiku koja građanima nije jasna.

Rad MUP-a KS je posebno važan jer predstavlja temelj za krivično gonjenje. Okerić je rekao da postoje žalbe da se prilikom vršenja uviđaja prave greške koje kasnije onemogućuju krivično procesuiranje osumnjičenih.

Okerić je dodao i da u menadžmentu policije nema dovoljno visokoobrazovanih osoba te je problematizirao i način unapređenja.

Komisija predlaže da se poboljša komunikacija između policije, tužilaštva i suda. Također, nadležni organi trebaju provesti procedure utvrđivanja odgovornosti rukovodećih osoba, kao i da se nastavi postavljanje videonadzora i radara.