BiH
0

Ohrid: Susret Silajdžić-Tuerk

FENA
Silajdžić u Ohridu
Silajdžić u Ohridu
Na marginama sastanka predsjednika zemalja centralne Evrope većeras su se u Ohridu sastali predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.

Centralna tema susreta bilo je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno, njegovog odlaganja a nakon što je ispunjen uvjet o usvajanju zakona o reformi policije.

"Vi znate da je BiH imala problem s usvajanjem ovih zakona i to je usporilo čitav proces. Ne bih želio i ne bi bilo dobro da se ovo čisto tehničko pitanje promatra kao političko, odnosno, kao politička odluka o zaustavljanju procesa u BiH", izjavio je medijima nakon sastanka Tuerk.

Tuerk je istakao da se Slovenija zalaže za brzi evroatlanski put BiH i da na tome intenzivno rade još od prijema Slovenije u EU. Podrška se nastavila i kada je Slovenija zauzela mjesto zemlje predsjedatelja EU.

Izrazio je nadu da će BiH 26. maja potpisati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te istakao da proširenje EU treba biti pragmatično i dodao da se taj proces odvija upravo na taj način.

Apostrofirao je da su temeljni principi i pitanja u EU temeljeni upravo na multikulturalnosti.

Silajdžić je nakon susreta kazao da je predsjedniku Tuerku prenio poruku većine građana BiH koji su konsternirani činjenicom da je Srbija potpisala SSP prije BiH.

"Građani imaju osjećaj da su opet preskočeni i veoma je teško odgovoriti na njihovo pitanje da li je to zato što u BiH ima Bošnjaka. Uvijek odgovaram da se nadam da to nije razlog", izjavio je Silajdžić.

Objasnio je da se ne radi o brzini potpisivanja, već o odnosu koji stvara dileme i otvara vrlo ozbiljna pitanja. Najavio je i nastavak razgovora sa slovenskim predsjednikom o ovoj temi koji će biti, kako je kazao, u proširenom sastavu i organiziran u Sarajevu.

Istaknuo je da je u interesu BiH da i njeni susjedi napreduju ka euroatlanskim integracijama.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u toku večeri sastat će se i s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem.