BiH
0

OHR: Za državni zakon o visokom obrazovanju nije potreban prijenos nadležnosti

FENA
Za Okvirni zakon o visokom obrazovanju nije potreban prijenos nadležnosti, saopćeno je danas iz OHR-a.

Naime, Ustavno-pravna komisija Narodne skupštine Republike Srpske sutra treba da razmatra Nacrt zakona o visokom obrazovanju koji se trenutno nalazi u parlamentarnoj proceduri na državnom nivou.

Nakon uvida u zakon Ured visokog predstavnika se uvjerio da, kako stvari stoje, zakon ne predviđa potrebu da se izvrši prijenos nadležnosti s entiteta na državni nivo.

Republika Srpska je usvojila vlastiti Zakon o visokom obrazovanju i državni zakon mu ni na koji način ništa ne oduzima.

Eventualni sutrašnji zaključak Ustavno-pravne komisije NSRS da je za državni zakon o visokom obrazovanju potrebno izvršiti formalni prijenos nadležnosti vjerovatno bi za još nekoliko godina odgodio priznanje akademskih kvalifikacija studenata ove države od strane evropskih poslodavaca i visokoobrazovnih ustanova.

Narodna skupština RS je na posebnoj sjednici održanoj prošle sedmice o reformi policije najavila da se prije provođenja ustavne reforme neće razmatrati daljnji prijenosi nadležnosti.

Postavljanjem nepotrebnog uvjeta za sporazum o prijenosu nadležnosti, studenti u ovoj državi su kažnjeni sve dok ne dođe do sporazuma o ustavnoj reformi. Zakon o visokom obrazovanju na državnom nivou je zahtjev iz Evropskog partnerstva, što predstavlja dio pristupne strategije dogovorene između BiH i Evropske unije, upozoravaju iz OHR-a.

Odgađanje usvajanja ovog zakona bi također značilo podrivanje rada i Vlade BiH koju predvodi Nikola Špirić. Evropski ministri obrazovanja treba da se sastanu u Londonu 17. maja.

Ako dođe do odgađanja usvajanja ovog zakona, Bosna i Hercegovina će ostati jedina članica Bolonjskog procesa koja nije donijela državni zakon o visokom obrazovanju. Odgovarajući nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini trebali bi se usredsrijediti na blastite nadležnosti. Nejasno je zašto bi Ustavno-pravna komisija NSRS uopće i trebala razmatrati državni zakon budući da će za njegovo usvajanje u Parlamentu BiH, u svakom slučaju, biti potrebna saglasnost delegata iz Republike Srpske, kaže se u saopćenju.