Zemljišnoknjižni ured
0

OHR-u upućena potrebna dokumentacija

FENA
Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda Sarajevo je početkom ove sedmice odgovorio na zahtjev visokog predstavnika Valentina Inzka upućen radi pripreme potrebnih informacija za ubrzanje procesa popisa imovine u BiH.
  • U povodu OHR-ovog zahtjeva, sarajevski Zemljišnoknjižni ured je već predao određenu dokumentaciju što se odnosi na državnu imovinu i zatražio dodatna uputstva u vezi s ovim pitanjem - istaknuo je predsjednik Općinskog suda Sarajevo Goran Salihović u izjavi za Fenu.

Komentirajući pitanje u vezi s instrukcijom OHR-a, Salihović je dodao da u Zemljišnoknjižnom uredu Općinskog suda Sarajevo očekuju dodatna pojašnjenja da bi eventualno proširili obim dokumentacije upućene OHR-ovom Pravnom odjelu.

Podsjetio je na činjenicu da su svi podaci iz sarajevskog grunta prevedeni u elektronsku formu te da to olakšava promptno djelovanje i ažurnost Zemljišnoknjižnog ureda.

Inače, OHR je, nakon što je postalo izvjesno da Radna grupa za izradu popisa imovine koju je formiralo Vijeće ministara BiH neće uspjeti okončati popis imovine do utvrđenog roka - 30. septembra, poduzeo odgovarajuće korake na tom planu.

U tom kontekstu je i OHR-ova inicijativa da se pristupi prikupljanju i klasifikaciji podataka o nepokretnoj imovini u skladu s Odlukom Vijeća ministara BiH od 9. aprila.

Ta inicijativa podrazumijeva prikupljanje dokumentacije iz zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda iz cijele BiH o imovini koja je do 31. decembra 1991. bila registrirana kao vlasništvo ili imovina za korištenje na ime tijela SFRJ na teritoriji BiH ili na ime SRBiH.