Prije sastanka UO PIC-a
0

OHR traži da se prikupe podaci o imovini svih bh. građana

FENA
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
OHR (Foto: Sarajevo-x.com)
Šansa da se ispuni uvjet u vezi s pitanjem državne imovine prije novembarskog sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) ne smije biti propuštena, saopćeno je iz OHR-a. Međutim, sad je jasno da Radna grupa za izradu popisa imovine koju je formiralo Vijeće ministara neće uspjeti okončati popis imovine do utvrđenog roka, 30. septembra, smatraju u OHR-u.

Visoki predstavnik je zbog ove činjenice uputio pismo državnom i entitetskim premijerima u BiH pozivajući da se odmah naprave pomaci u prikupljanju i klasifikaciji podataka o nepokretnoj imovini, u skladu s onim što je utvrđeno odlukom Vijeća ministara 9. aprila.

U saopćenju iz OHR-a navodi se da je ovom odlukom Radna grupa za izradu popisa zadužena da prikupi dokumentaciju iz zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda iz cijele BiH o imovini koja je do 31. decembra 1991. bila registrirana kao vlasništvo ili imovina za korištenje na ime tijela SFRJ na teritoriji BiH ili na ime SRBiH.

"Ove informacije su dostupne široj javnosti. Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira već je dao upute visokom predstavniku da poduzme sve adekvatne mjere da bi osigurao ispunjenje pet ciljeva u potpunosti", navodi se.

Uzimajući u obzir neupućene izjave koje su date jučer o ovom pitanju, OHR želi istaći da je izrada popisa tehnički proces prikupljanja informacija od zemljišnoknjižnih ureda koje su već dostupne javnosti.

"Svaka osoba može tražiti i dobiti ove podatke. Ovo je javna imovina koja se čuva za dobrobit svih građana", navodi se.

Ono što će biti obuhvaćeno ovim popisom nije, ističe se, pitanje za OHR niti za međunarodnu zajednicu. To je utvrđeno odlukom Vijeća ministara od 9. aprila, kad je formirana Radna grupa za popis imovine.

"Odluke visokog predstavnika su donesene da bi se zaustavilo opće raspolaganje imovinom u javnom vlasništvu prije definiranja i uspostavljanja sistema. Ovo je odvojeno od mandata Radne grupe za izradu popisa koju je formiralo Vijeće ministara. Prikupljanjem ovih informacija OHR ni na koji način ne određuje ishod političkog dogovora koji mora biti postignut o raspodjeli ove imovine", ističe se.

U saopćenju OHR-a navodi se da bi svi koji se protive takvom transparentnom procesu prikupljanja informacija, kojim bi se utvrdilo šta se desilo s ovom imovinom od 1991. godine, morali objasniti zašto ne žele da sami vlasnici, a to uključuje svakoga građanina BiH, dobiju ove informacije.