Milorad Dodik
0

'OHR se nepotrebno upliće u popis imovine'

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Premijer Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je nepotrebno „političko uplitanje“ Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) u proces popisa državne imovine.

„Još 2001. godine je rečeno da imovina pripada entitetima. Iako je pitanje imovine važno za zatvaranje OHR-a, nećemo dozvoliti da RS ostane bez imovine na koju ima pravo po Ustavu i Dejtonskom sporazumu“, rekao je Dodik za pisane medije u RS-u.

On tvrdi da sama činjenica da se OHR upustio u proceduru popisa potvrđuje da taj uredova „već prejudicira neke stvari“.

Entitetski premijer navodi dalje da je „poznato da je OHR već nekoliko puta mijenjao stav“ kada je riječ o imovini.

„Sada je sasvim jasno da OHR u ovom procesu otvoreno zastupa poziciju koja odgovara isključivo bošnjačkoj strani“, tvrdi Milorad Dodik.

On kaže da je neprihvatljivo to što OHR u procesu rješavanja pitanja imovine poštuje odluke Vijeća ministara BiH koje su donesene u vrijeme kada je na čelu te institucije bio Adnan Terzić, a istovremeno ne poštuje zakone koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdowm.

Naveo je da su predstavnici RS-a „uvidjeli da je OHR i ranije mnogo puta pokazao da nije pravičan i da je navijački raspoložen".

„Nemamo razloga da sada mislimo drugačije. Zato nema nikakve potrebe da OHR preuzima nadležnosti domaćih institucija i organa u procesu popisa imovine“, kazao je Dodik i dodao da OHR, uplitanjem u popis imovine, „panično traži neke nove poslove“.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko u srijedu je pokrenuo proces u okviru kojeg će OHR prikupiti popis nekretnina nad kojima je na dan 31. decembra 1991. godine pravo raspolaganja ili upravljanaja imala bivša SR Bosna i Hercegovina te nekretnina koje su na BiH prenesene kao rezultat međunarodnog sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ.